Eva Lacová Správy

Amfiko počas leta žiadne filmy neponúkne. Poznáme dôvod!

Obľúbené letné kino v tohtoročnej sezóne nepremieta. Mnohí Martinčania ostali sklamaní. K letu Amfiko neodmysliteľne patrí. Dôvod nečinnosti má však aj svoju svetlú stránku, ktorú oceníme už budúci rok.

Ilustračný obrázok k článku Amfiko počas leta žiadne filmy neponúkne. Poznáme dôvod!
Foto: Eva Lacová / Zdroj: Dnes24.sk

Martinský amfiteáter prevádzkuje od roku 2001 reklamná a mediálna agentúra VL MEDIA. Amfiteáter patrí mestu Martin, agentúra ho má v prenájme. Od 60-tych rokov patril medzi kultové priestory pre niekoľko generácií mladých Martinčanov, ktorí si s priateľmi vychutnali dobrý film, hudobný festival alebo kultúrne podujatie. Obľubu si získalo predovšetkým Amfiko – letné kino a prvé premietanie leta – Prvé Amfiko. V roku 2010 sa stalo dokonca najnavštevovanejším letným kinom na Slovensku.

"Napríklad na film Avatar, ktorý sme hrali ako Prvé Amfiko v roku 2010, prišlo až 2000 divákov, čo je slovenský porevolučný rekord v počte divákov na jednom filme, " uvádza sa na webstránke Amfika.

Toto leto vyčkávajú Martinčania márne

Amfiko neplánuje v tohtoročnej sezóne premietať. Dôvodom je technická rekonštrukcia. Letné kino je totiž konfrontované s problémom digitalizácie premietacej techniky.

Pre rekonštrukciu sme sa nerozhodli dobrovoľne, je to nutnosť. Pár rokov dozadu rozhodli veľké americké distribučné spoločnosti, že na Slovensku prestanú distribuovať filmy na klasických 35mm kotúčoch. Posledné 2 roky sme tak boli odstavený od filmových noviniek. Spočiatku, ešte minulý a predminulý rok, sme sa snažili výpadok nahradiť staršími a klubovými titulmi. Avšak púšťať staré filmy aj tretí rok po sebe sme už nechceli. Takéto premietanie je zároveň pre nízky divácky záujem stratové,“ objasňuje situáciu Michal Vanko, konateľ spoločnosti VL Media a zodpovedný vedúci.

Premietať sa bude budúce leto

Ako ďalej informuje Vanko, „proces digitalizácie si vyžaduje dlhší čas, je naviazaný nielen na procesy mestského rozpočtu, ale aj na výzvy audiovizuálneho fondu, ktorý digitalizáciu finančne podporuje. Uzávierka súčasnej výzvy je až v októbri, čiže dovtedy musíme čakať a zatiaľ sa iba pripravovať. Preto budeme premietať až budúce leto.“

V otázke financií ešte jasno nie je. „V tejto chvíli je ešte predčasné hovoriť o celkových nákladoch. Mesto Martin plánuje vyčleniť 50 000 €, zvyšok nákladov na digitalizáciu by sa mal pokryť z príspevku audiovizuálneho fondu. Všetko sa definitívne vyjasní až na jeseň,“ dodal Vanko.

Prečítajte si tiež: Užite si Letné kino Scéna! Aké filmy si môžeme pozrieť?

Amfiko v tejto sezóne nepremieta
1
Galéria
Foto: Eva Lacová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM