tp Rôzne

Jar cítiť z každého kúta: Jej symboly lákajú pohľady

Zima skončila len nedávno, no poniektoré “zimné“ dni sme mohli označiť za typicky jarné. A to nie iba preto, že bolo príjemné počasie, ale vidieť sme mohli aj viaceré rastliny či plody, ktoré si v skutočnosti mali dopriať ešte čas.

Ilustračný obrázok k článku Jar cítiť z každého kúta: Jej symboly lákajú pohľady
Zdroj: TASR

20. marca nastal prvý jarný deň, čím nám oficiálne otvoril príchod tohto príjemného ročného obdobia. Počasie je asi najpopulárnejšou témou na svete. Ak nie v rozhovoroch so svojím okolím, minimálne podvedome ho riešime každý deň. Posledná zima zanechala dojmy, že sa príroda naozaj zbláznila.

Aj Martinčanke Eve (51), ktorá často chodí do prírody na prechádzky sa zdala príroda akási popletená: „Táto zima bola pre nás síce niektoré dni príjemná, čo sa teploty týka, ale príroda je takto zraniteľná. Koncom januára som v meste videla poletovať aj včely. Pobavil ma však postreh, že práve skončilo najchladnejši­e leto.“

Typickou rastlinou, ktorá víta jar je prvosienka jarná, niektorí ju voláme aj kaška. Kvitne v marci až máji. Jej žlté kvietky tak už môžeme vidieť vo viacerých martinských záhradkách či na okrajoch lesa.

Eva používa prvosienku jarnú ako bylinnú zmes do kúpeľa a rada ju využije aj ako čaj: „Prvosienku mám v záhradke. Robievam si z nej čaj. Zalejeme dve čajové lyžičky kvetov asi 2 dcl vriacej vody, necháme asi 5 minút lúhovať a precedíme. Čajík mi pomáha pri kašli.“

Pokiaľ ste práve dostali chuť na “prvosienkový“ kúpeľ alebo čaj, kvety tejto jarnej bylinky môžete zbierať v mesiacoch apríl-máj. Koreňový systém by sa nemal narúšať, pretože je čiastočne chránená.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM