Eva Lacová Rôzne

Muzikant, textár a skladateľ Juraj "Ďuri" Hnilica (29): Toto leto bolo jedno z najkrajších v mojom živote!

Na jeseň minulého roka vydal Juraj svoj debutový album Dovoľte mi predstaviť sa Vám. Na jar absolvoval akustické turné a bol tiež hudobným hosťom na čítačkách Pavela "Hiraxa" Baričáka. Stal sa otcom a o pár dní oslávi 30-tku. Aký je "Ďuri" dnes?

Ilustračný obrázok k článku Muzikant, textár a skladateľ Juraj "Ďuri" Hnilica (29): Toto leto bolo jedno z najkrajších v mojom živote!
Zdroj: Dnes24.sk

Juraj sa narodil 10. 9. 1985 v Martine. Spievať začal ako 9-ročný. Aktívnejšie sa hudbe začal venovať v roku 2001, keď spolu s kamarátmi Michalom Kulichom a Jánom Lichnerom založili kapelu Bačova fujara. S kapelou nahrali štyri albumy. Posledný z nich vyšiel v roku 2011 s názvom „Konečne!“. Ďuri bol hlavným skladateľom a textárom kapely. Počas svojej hudobnej kariéry spolupracoval na rôznych projektoch a bol členom kapiel Horská Chata, Editor, Problém, Nothing. V roku 2014 sa rozhodol pre sólovú dráhu. V minulom roku (24. septembra 2014) vydal EP-čko s názvom „Dovoľte mi predstaviť sa Vám.“

V minulom roku si vydal svoj debutový album „Dovoľte mi predstavit sa Vám“, ako sa mu na trhu darí? A s odstupom času, ako si s ním spokojný?

Keďže išlo o môj debut, nemal som vôbec veľké očákavania. Dal som do toho moje maximum, čo v tej chvíli bolo možné, a viem, že lepšie to ani nemohlo byť. Keď niečo robíte a robíte to s láskou, tak si môžete byť istý, že to bude to najlepšie, čo z vás môže výjsť. Vždy by sa dalo polemizovať nad tým, že tam a tamto by mohlo byť lepšie, ale je to len strata energie. Treba hľadieť vpred a nie späť. Ja osobne som moc hrdý na toto moje prvé dieťatko a som moc šťastný, že si u ľudí našlo miesto a sú s ním taktiež spokojní. Moc ďakujem za túto nahrávku.

Mnohé zo skladieb z albumu sa uchytili aj v rádiach (Aká si krásna, Blázon,..). Ktorú z nich hráš najradšej, a ktorých sa dožadujú tvoji fanúšikovia najviac?

Táto otázka je dosť ťažká na odpovedanie, lebo myslím, že každý skladateľ, keď za sebou nechá nejaké dielo tak má k nemu jedinečný vzťah. Každá jedna pieseň, ktorú napíšem, je pre mňa srdcová záležitosť. Baví ma, keď vidím na tvárach ľudí úsmev, keď cítiť, že im moja muzika dokáže navodiť čo i len chvíľu pocit šťastia a kvázi takú nulovú gravitáciu, keď vás neťaží žiadny problém a starosti. Viem, že pri pesničke „Blázon“ sa ľudia usmievajú a majú ju radi, preto som aj ja štastný, keď si navzájom vymieňame úsmevy :). Na druhej strane mi srdce kričí pieseň „Aká si krásna,“ ktorá ma pre mňa veľkú výpovednú hodnotu a cítim určité posolstvo podeliť sa vždy o ňu a poďakovať aspoň takto našej matičke Zemičke.

V predchádzajúcom období si absolvoval „turné“ spolu s Hiraxom, bude pokračovať vaša spolupráca? Čím ťa obohatili spoločné akcie?

Áno. Už od septembra znova začíname s jesenným turné. Ja som Palimu vďačný za tieto spoločné chvíle, ktoré nám priniesli mnoho zážitkov, na ktoré som si istý nikdy nezabudnem. Spoznal som mnoho známych, dokonca kamarátov. Skutočne musím povedať, že na týchto akciách spoznávam skvelých ľudí a som moc rád, že sa môžem s nimi podeliť o svoju muziku. Keďže tých akcií bolo požehnane, mne osobne to moc pomohlo lebo som sa mohol stále zlepšovať v tom, čo robím najradšej.

Stal si sa otcom, v čom je tvoj život iný? Zmenil ťa príchod dieťaťa ?

V prvom rade som zistil, koľko voľného času som mal :). V druhom rade chcem povedať, že stať sa rodičom je podľa mňa vysoká škola ako sa zbaviť sebectva. Zrazu zistíte, že voči svojmu životu už nemôžete byť ľahostajný, že ste tu už neni sami. Na vašom živote je závislý ďalší život. Je to krásne, to precítenie, že do života vám príšiel parťáčik, ktorý vás chce sprevádzať a spoločne sa môžete deliť o všetko, čo vám cesta prinesie. Ten pocit sa nedá opísať pár slovami. Pre mňa je to najväčší dar a ďakujem z celého svojho srdca, že patrím ku tým šťastnejším, ktorým je dovolené takéto niečo zažiť. Ďakujem.

Ako si trávil leto? Koncerty, rodina, dovolenka?

Leto bolo super. Milujem slnko, aj keď ho tento rok bolo požehnane. Ja som rád vždy, keď sa na nás usmeje. Je to čistá energia života. Keďže nám pribudol do života nový človiečik, moja dcérka, tak musím povedať, že toto leto bolo pre mňa jedno z najkrajších v mojom živote. Koncertov bolo pomenej, keďže som to bral tak, že hlavne chcem byť s rodinou, mohli sme zažiť kopec zážitkov a bolo to super. Vďaka dcérke sme zistili, že máme okolo seba nádhernú krajinu a nepotrebujeme žiadne more na to aby sme zažili krásnu dovolenku. Slovensko je prekrásna zem a musím povedať, že som hrdý na to, že som sa mohol narodiť práve tu.

Kam v Turci chodíš rád načerpať energiu?

Tu v Turci je môjmu srdcu najbližšie Katova skala. Keďže bývam v Turčianskej Štiavničke je to miesto, ktoré mám pomerne na skok a vždy sa tam viem dostatočne nabiť. Je to miesto, ktoré v sebe skrýva veľa tajomstiev. Po mojom výstupe, ktorý som uskutočnil v deň krstu môjho albumu a po všetkým udalostiach, čo sa mi tam odohrali v ten deň, pozerám na toto miesto s veľkou pokorou. Je tam magická energia.

Je nejaké motto, ktorým sa v živote riadiš?

Napríklad jedno moje z novej pesničky. „Áno, v každom z nás, skrýva sa studňa krás. Slnko, ktoré keď zasvieti, všetky strachy pohltí.“

Foto: Juraj „Ďuri“ Hnilica (súkromný archív)

Juraj: "Stať sa rodičom je podľa mňa vysoká škola ako sa zbaviť sebectva"
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM