Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Martin nebol Martinom

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. Martin nie je výnimkou, keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Martin nebol Martinom
Zdroj: Dnes24.sk

1. Známi herci

Slovenské komorné divadlo a jeho osobnosti, ktoré poznáme aj z filmov, či televíznych seriálov – František Výrostko, Jana Oľhová, Marek Geišberg, či Dano Heriban a mnohých ďalších môžeme vidieť nielen na divadelných doskách, ale aj bežne stretnúť v uliciach Martina.

2. Typické výrazy

Na otázku „Ako sa máš?“ odpovedajú Martinčania väčšinou v tomto znení: „Fest dobre.“ Slovíčko „fest“ je pre turčiansky región špecifické. Z hľadiska synonymického, možno tento výraz nahradiť slovami ako veľmi, skvelý, vynikajúci. Možno povedať, že slovíčko „fest“ je akýmsi identifikačným kódom. Ak ho použijete v spoločnosti, bude jasné, že ste z Martina.

3. Millénium

„Skleník“, „Akvárko“ i mnohé ďalšie výrazy patria sklenenej budove Millénia, ktorá sa nachádza uprostred pešej zóny v Martine. Stavba roka 2003 skrýva vo svojich útrobách verejné toalety, kaviareň a taktiež sa tu nachádza aj štúdio regionálneho rádia.

4. Hory

Martin ponúka široké možnosti turistického i športového vyžitia a to v každom ročnom období. K vyhľadávaným patria hlavne Martinské hole a ferrata, ktorá je ojedinelou v rámci celého Slovenska, taktiež Valčianska a Jasenská dolina.

5. Ľudia bez domova

Aj v našom meste možno stretnúť ľudí, ktorí si „privyrábajú“ žobraním. Stretnúť ich môžete prakticky celoročne priamo v centre, pri hlavnej pošte, predajni Orange-u, či Priore. Huslisti, harmonikári a inak nadaní, majú so sebou často i posilu v podobe štvornohých miláčikov.

6. Historické, kultúrne a národné pamiatky

Národný cintorín – je miestom posledného odpočinku mnohých významných osobností slovenského života (napr. Svetozár Hurban Vajanský – spisovateľ, Milan Hodža – politik, Ján Smrek – básnik, Karol Plicka – fotograf, Martin Benka – maliar,…)

Matica slovenská – najstaršia slovenská národná a kultúrna ustanovizeň má sídlo práve v Martine. Založená bola na prvom valnom zhromaždení 4. augusta 1863, ktoré sa tu konalo.

Slovenská národná knižnica – potrebujete akúkoľvek knihu, zbierku, časopis alebo noviny? SNK je konzervačnou knižnicou a depozitnou knižnicou Slovenskej republiky, prednostne zhromažďuje, odborne spracúva, uchováva, ochraňuje a sprístupňuje domáce a zahraničné slovacikálne dokumenty.

7. Kultúra

Martin je centrom národnej kultúry Slovákov. Každoročne sa tu konajú podujatia, na ktoré prichádzajú návštevníci z celého Slovenska. Za všetky spomeňme najstarší festival neprofesionálneho divadla v Európe – Scénickú žatvu a divadelný festival Dotyky a spojenia.

8. Rozbité dlaždice

Opatrnosti nikdy nie je dosť a to platí aj pri prechádzke po pešej zóne v centre mesta. Aj napriek neustálym opravám sa stále nájdu miesta s rozbitými dlaždicami, na ktorých sa potkýňame.

9. Obľúbené podniky a obchody

Ak ste sa narodili v 80-tych rokoch, možno si pamätáte na prvú malú prevádzku rychlého občerstvenia na pešej zóne pod názvom Frito. Postupom času sa z neho stala vychytená reštaurácia s viacerými prevádzkami. Rovnako ako k mnohým iným slovenským mestám aj k Martinu patrí Prior, kde nájdete v podstate všetko – od drogérie, kníh, šperkov až po pánske obleky či vybavenie pre domácnosť. V Martine pribudli aj obchodné centrá – Tulip Center Martin a Campo di Martin, ktoré sú súčasťou víkendových aktivít nielen domácich obyvateľov,

10. Prvé transparentné mesto

Mesto Martin v spolupráci s Transparency International Slovensko (TIS) od júla 2008 pripravovalo projekt protikorupčných opatrení. Prvýkrát TIS realizovala komplexnú protikorupčnú stratégiu práve v meste Martin, čím sme sa dostali do povedomia aj za hranicami.

Bonus na záver – Nórovia

Angličtina a nórčina – jazyky, ktorými sa dorozumievajú zahraniční študenti Jesseniovej lekárskej fakulty UK, sídliacej v Martine. Nórski študenti milujú šport. Často sa preháňajú po meste na bicykloch, alebo sa venujú behu. Sympatické medičky sa dokonca podpísali pod vznik originálneho nórsko-slovenského hádzanárskeho družstva.

Foto: Mesto Martin

Čítajte tiež: Analýza, ktorá by vás mala zaujímať: Pozrite si, ako ohodnotili finančné zdravie Martina

Martin (ne)má nové partnerské mesto: Kde je skrytý háčik?

Martin - čím je špecifický?
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM