Rôzne

Kupujete minerálky podľa zloženia? Aj ročné odobie má vplyv na výber nápojov

Návyky v oblasti pitia nealko nápojov či minerálok sa menia. Viete, kde siaha história prvých balených vôd a ktoré majú aké účinky?

Ilustračný obrázok k článku Kupujete minerálky podľa zloženia? Aj ročné odobie má vplyv na výber nápojov
Zdroj: TASR

Návyky Slovákov v oblasti stravovania či pitného režimu prechádzajú zmenami, v popredí začínajú byť čoraz viac zdravé a vyvážené trendy. Prejavilo sa to aj pri najnovších štatistikách nealkoholických nápojov a minerálnych vôd. Celková spotreba nealkoholických nápojov v minulom roku vzrástla o 12 percent. Pri prepočítaní na jedného obyvateľa tak ide o 80 litrov rozličných druhov nápojov.

„Najviac Slováci konzumovali minerálne a pramenité vody, ktorých spotreba narástla o 16 %. Zatiaľ čo v Európskej únii bola priemerná spotreba balenej vody na obyvateľa 109 litrov, v prípade Slovenska ide o 80 litrov a v Českej republike len 47,7 litra,“ uviedla výkonná riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd (AVNM) na Slovensku Lucia Morvai.

Tradičný scenár

Výrobcovia nealkoholických nápojov a minerálnych vôd predpokladajú, že sa bude tento rok opakovať tradičný scenár, kedy v lete prevažuje záujem o čisté minerálne a pramenité vody.

Ku koncu roka, naopak, prevláda spotreba sýtených či nealkoholických nápojov, ktorá býva najvyššia práve v decembri.

Slovensko má rozsiahle zásoby kvalitnej podzemnej vody. Do spotrebiteľského obalu sa v súčasnosti plní 23 prírodných minerálnych vôd a viac ako 40 rôznych značiek pramenitých vôd vrátane dojčenských a balených pitných vôd. Spomedzi 30 výrobcov minerálnych a pramenitých vôd tvoria 90 percent malé a stredné podniky so silnou tradíciou v konkrétnom regióne.

Na minerálku do lekárne

Výnimočnosť minerálnych prameňov na Slovensku je známa už 500 rokov, uvádza na webovom sídle AVNM. Prvé písomné zmienky o priaznivých účinkoch pitia minerálnych vôd na Slovensku sa datujú do polovice 16. storočia, pričom začiatky plnenia a obchodovania s minerálnou vodou sú zdokumentované už od konca 19. storočia.

Čítajte aj: Vincentka vo fľašiach je rovnako účinná ako priamo z prameňa

Prvými obchodníkmi boli pohostinstvá a lekárne. Rozmach plniarenstva minerálnej vody odštartoval v 50. a 60.-tych rokoch 20. storočia.

Blahodárne účinky

Medzi známe patrí napríklad Korytnica, ktorá je zložením sírano-hydrogénuhličitá, vápenato-horečnatá a slabo mineralizovaná prírodná, liečivá minerálna voda. Pomáha pri kardiovaskulárnych ochoreniach, cukrovke, ochoreniach tráviaceho traktu a nedostatku vápnika.

Šaratica je známa silným zápachom, ale je to silne mineralizovaná hypotonická liečivá minerálna voda. Je skvelým pomocníkom po prebdenej noci, plnom žalúdku či po „opici“. Napomáha pri odtučňovaní, redukčnej diéte, vyprázdňovaní.

Čítajte aj: VIDEO: Coca-Cola mení veľkosť. Jej zloženie však teší aj čističov toaliet

Ak ste po divokej noci, siahnite aj po Fatre. Je zásaditá a v Európe zriedkavá minerálna voda. Pomôže aj pri žlčových kameňoch. Ak vás po večierku a prebdenej noci bolí hlava, dobrá je Gemerka, lebo má vysoký obsah magnézia a k tomu vyvážený podiel vápnika. Pri poruchách tráviaceho traktu si nalejte z Baldovskej a Mitickej.

Medzi vody s nízkym obsahom minerálov patrí Rajec, ktorý je vhodný na dennú konzumáciu. Vyvážené množstvo minerálov a nízky obsah sodíka nájdete v Zlatej studni. Mamičky ocenia dojčenskú Lucku. Je to vysokokvalitná voda s nízkym obsahom dusičnanov. Má priaznivý pomer vápnika a horčíka, ktorý je významný z hľadiska vývoja a rastu kostí.

A napríklad minerálka Budiš nahrádza nedostatok minerálov v tele a vhodne dopĺňa ich dennú potrebu. Priaznivo pôsobí na tráviaci, dýchací systém a činnosť obličiek. Vhodne dopĺňa dennú potrebu vápnika proti osteoporóze.

Ilustračné foto, TASR

Minerálky
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM