Správy

Martinčania rozbehli petíciu. Prekážajú im kamióny v centre

V Martine sa v tomto období opravujú cesty. Nie všetci sú však spokojní s uzávierkami a reorganizáciou dopravy, ktorá s tým súvisí.

Ilustračný obrázok k článku Martinčania rozbehli petíciu. Prekážajú im kamióny v centre
Zdroj: Dnes24.sk

V Martine sú od 1. júla do 30. septembra 2015 úplne uzatvorené dva úseky na martinskom obchvate. Vzhľadom k viacerým uzávierkam bola v Martine výrazným spôsobom upravená aj doprava. Pribudlo dočasné dopravné značenie, ktoré je potrebné rešpektovať.

Cieľom tejto úpravy je posilniť hlavné ťahy prechádzajúce mestom tak, aby takmer o 30 000 auto­mobilov osobnej a nákladnej prepravy viac nespôsobovalo na martinských cestách zdržania a dopravné nehody, a aby bola zabezpečená plynulosť cestnej premávky“, informuje na svojich webových stránkach mesto Martin.

Nejazdite po pamäti, vyhnete sa problémom

V celom meste pribudlo množstvo nových označení a smerových šípok oranžovej farby. „Toto dočasné dopravné značenie je nadradené trvalému dopravnému značeniu, a preto ho musia vodiči rešpektovať. Samozrejme, keďže toto značenie mení niektoré pravidlá pri prejazde križovatkami, či problematickými úsekmi, každý vodič mu musí venovať zvýšenú pozornosť. Toto značenie je dočasné a po 30. septembri 2015 bude odstránené,“ informuje ďalej mesto.

Jedna zo zmien, ktorá zdá sa prekáža Martinčanom najviac, je uzatvorený vjazd na obchvat zo smeru Žilina. Prejazd nákladnej a kamiónovej dopravy vedie len po ceste I/18 a ceste I/65 – Jilemnického – Červenej armády – A. Pietra – P. Mudroňa – Kohútova – Jesenského – Kollárova), to znamená, len centrom mesta. V tejto súvislosti sa aj prostredníctvom sociálnych sietí šíri petícia s výstižným názvom: Martinský obchvat, nechceme kamióny v centre.

Martinčanom vadia kamióny v centre

Martinčania vyzývajú kompetentných prostredníctvom petície k zmene organizácie práce a dopravy počas rekonštrukcie martinského obchvatu. Podpisovatelia petície odmietajú najmä obojsmernú výluku na obchvate spôsobujúcu presun tranzitu nákladnej a kamiónovej dopravy do stredu mesta a neúmerne dlhé trvanie stavby spôsobené najmä nedostatočným využitím disponibilného pracovného času.

Touto petíciou žiadame o okamžitú nápravu vzniknutej situácie, ktorá priniesla do centra mesta Martin ohrozenie zdravia a majetku našich obyvateľov,“ píše sa v petícii, ktorú adresujú Slovenskej správe ciest, Združeniu ISK – EUROVIA – I/65D Martin (zhotoviteľ stavby) a Metskému úradu v Martine .

K dnešnému dňu (12. 7. 2015) sa pod jej elektronickú verziu podpísalo 337 nespokojných občanov. Povereným na zastupovanie v styku s orgánmi vybavujúcimi petíciu je Ing. Marek Belák, ktorý v minulosti kandidoval na post primátora mesta Martin.

Či bude snaženie nespokojných Martinčanov úspešné, ukáže čas.

Foto: Mesto Martin

Cestári počas letného obdobia makajú
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM