Samospráva

Martinskí poslanci schválili zvýšenie krízového rozpočtu na rok 2016

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Martine schválili zvýšenie príjmov a výdavkov v krízovom rozpočte. Podľa Malíka, dôvodom je vyšší výber dane z príjmov a lepšia disciplína v daniach z majetku.

Ilustračný obrázok k článku Martinskí poslanci schválili zvýšenie krízového rozpočtu na rok 2016
Zdroj: TASR

V obidvoch týchto položkách sa nám zvyšuje príjem. V dani z príjmov fyzickej osoby o 580.000 eur a v dani z majetku o 150.000 eur. Tento príjem sme rozdelili do programov Ochrana životného prostredia a Prostredie pre život a oddych občanov, konkrétne do zberu, odvozu a uskladnenia komunálneho odpadu, do verejného osvetlenia a údržby mestskej zelene,“ povedal Malík.

Podľa dôvodovej správy schválilo martinské MZ v auguste zmenu krízového rozpočtu, týkajúcu sa rozdelenia finančných prostriedkov z návratnej finančnej výpomoci poskytnutej Ministerstvom financií (MF) SR na výkon samosprávnych funkcií. „Boli vyčlenené aj finančné prostriedky na samosprávne funkcie – na vývoz odpadu, verejné osvetlenie a údržbu zelene. Tieto finančné prostriedky však mesto môže použiť až po skončení nútenej správy. Rozpočet z vlastných zdrojov mesta na tieto činnosti je už vyčerpaný v plnej výške, preto navrhujeme časť výdavkov potrebných na zaplatenie faktúr uhradiť zo zvýšenej dane z príjmu a zo zvýšených daňových príjmov, aby mestu nevznikli ďalšie výdavky z dôvodu prípadných úrokov z omeškania za neuhradené faktúry,“ uvádza sa v dôvodovej správe k zmene krízového rozpočtu.

V bežných výdavkoch sa rozpočet zvýšil v programe Ochrana životného prostredia a podprograme Odpadové hospodárstvo – zber, odvoz a uskladnenie komunálneho odpadu o 470.000 eur. V programe Prostredie pre život a oddych občanov a podprograme Verejné osvetlenie – elektrická energia, prevádzka modernizácia verejného osvetlenia sa rozpočet zvýšil o 150.000 eur.
Ministerstvo financií SR zaviedlo v Martine nútenú správu 24. marca 2016. Tá je výsledkom kauzy okolo vybudovania lyžiarskeho strediska na Martinských holiach, ktorá sa začala v roku 1995.

Bývalé vedenie mesta Martin malo záujem vybudovať lyžiarske stredisko na Martinských holiach, čo so sebou nieslo povinnosť vložiť svoj majetok do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole. Nevložilo ho však, pretože ani ďalší akcionári nesplatili svoje vklady. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť sumu vopred sľúbeného vkladu. Počas niekoľkoročného trvania sporu pohľadávka narástla na viac ako 8,6 milióna eur. Po neúspešnom mimoriadnom dovolaní generálneho prokurátora v prospech mesta Martin vlastník pohľadávky prostredníctvom exekútora zablokoval takmer všetky mestské účty. Mesto súčasne požiadalo ministerstvo financií o zavedenie nútenej správy, ktorej predchádzal vládny audit,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM