Webnoviny - Rôzne

Mestský úrad v Martine prepustí desať zamestnancov

Mestský úrad v Martine pre krízu prepustí k 1. decembru desať zamestnancov. Mesto v rámci šetriacich opatrení zrušilo 16 pracovných pozícií, z nich šesť bolo neobsadených, ale pri ostatných desiatich musí prepúšťať.

„Tento rok nám to ešte urobí zvýšené náklady, budeme musieť vyčleniť vzhľadom na odstupné takmer 30 tisíc eur, ale už v budúcom roku budeme mať šetrenie 102 tisíc eur,“ povedal pre agentúru SITA primátor mesta Andrej Hrnčiar.

Podľa Hrnčiara sa pri prepúšťaní nehľadelo na mená, ale výlučne na pozície. Rušili sa tie miesta, ktorých činnosť sa dala nahradiť alebo rozdeliť medzi ostatných pracovníkov. „Niektoré funkcie sa kumulovali alebo sa ich pracovná náplň rozdelila, ale tak, aby občania nepocítili zníženú kvalitu služieb,“ dodal primátor.

Mesto začalo so šetriacimi opatreniami už začiatkom roka. Zastavilo schválenú kúpu automobilu a obmedzilo vlastnú spotrebu iba na nákup kancelárskych potrieb nevyhnutných pre chod úradu. Budúci rok plánujú zabezpečovať len činnosti, ktoré mestu vyplývajú zo zákona. Prioritou bude podľa primátora zabezpečiť nerušený chod škôl, opatrovateľskej služby a odvoz komunálneho odpadu. Finančný prepad mesta Martin oproti schválenému rozpočtu sa v tomto roku predpokladá na viac ako 2 mil. eur. Hrnčiar za tým vidí nepriaznivý vývoj v oblasti podielových daní, ktoré tvoria až 70% rozpočtu.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM