Rôzne Správy

Nebeské divadlo nad Martinom: Čaká nás najväčší supermesiac za posledných 68 rokov!

Nechať si ujsť takúto krásu by bola veľká škoda. Podobné divadlo zažijeme najbližšie až v roku 2034.

Ilustračný obrázok k článku Nebeské divadlo nad Martinom: Čaká nás najväčší supermesiac za posledných 68 rokov!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Už onedlho budeme svedkami neobyčajnej krásy na oblohe. Budeme mať možnosť zažiť najväčší spln Mesiaca od roku 1948. Najbližšie sa takáto možnosť naskytne až 25. novembra 2034.

Najväčší spln za posledných 68 rokov

„V pondelok 14. novembra nastane najväčší spln Mesiaca od roku 1948. Bude o trochu väčší a jasnejší než „normálne“ splny. Mesiac totiž neobieha okolo Zeme po presne kruhovej dráhe, ale po eliptickej dráhe, preto je niekedy k Zemi bližšie (nachádza sa v perigeu) a niekedy ďalej (v apogeu),“ uviedol predseda jedného zo slovenských Astronomických klubov Jaroslav Merc.

Čím lepšie sa kryje doba, kedy sa nachádza najbližšie k Zemi so splnom, tým väčší ho na oblohe vidíme. Takýmto splnom sa často hovorí „superspln“ alebo „supermesiac“.

Počas supersplnu bude Mesiac 356 509 kilometrov od Zeme. Superspln sa opakuje spravidla aj niekoľko krát ročne, tento však bude najväčší od 26. januára 1948.

Kde bude možné supermesiac pozorovať?

Podľa Merca bude tento úkaz pozorovateľný všade tam, kde bude Mesiac nad obzorom, teda aj u nás, a kde bude priať počasie. Vo večerných hodinách ho treba hľadať nad východným obzorom, počas noci prejde nad juhom a nad západom ho môžeme nájsť nadránom.

Ak sa chystáte túto krásu na oblohe pozorovať, pre porovnanie rozdielu s „klasickým“ Mesiacom si radšej pripravte fotoaparát. „Je pravda, že tento spln bude približne o 14 percent väčší a o 30 percent jasnejší, ako spln, ktorý nastáva počas momentu, kedy je Mesiac v apogeu, ale nie je to extrémne výrazný rozdiel, ako by sa mohlo zo „super“ názvu zdať,“ upozorňuje astronóm.

Jaroslav Merc však ponúka jednoduchý tip, ako si porovnať supermesiac s iným splnom Mesiaca. „Zaujímavé môže byť napríklad nasnímať Mesiac počas tohto splnu a počkať si na nejaký spln, kedy je Mesiac ďalej od Zeme a snímku s rovnakým nastavením foťáku zopakovať. Keď potom obe fotografie porovnáme, rozdiel bude patrný,“ dodal.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM