tp Kultúra

Neboli ste hrabať? Stále sa môžete zapojiť

Projekt obnovy záhrady Slovenského národného múzea v Martine sa rozbehol. Zapojiť sa stále môžete aj vy. Akcia Hybaj hrabať pokračuje aj nasledujúce dve soboty.

Ilustračný obrázok k článku Neboli ste hrabať? Stále sa môžete zapojiť
Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu 23. apríla sa konala očista záhrady Slovenského národného múzea v Martine. Akcie Hybaj hrabať sa zúčastnilo približne 50 ľudí, ktorí venovali svoj voľný čas úprave malebného priestoru za budovou SNM.

Dobrovoľníci záhradu vyčistili od opadaného lístia, ihličia, upravili chodníky a lavičky. Posilniť sa mohli aj chutnou vegánskou kapustnicou a inými dobrotami. Na svoje si v priestoroch záhrady prišli aj tí najmenší, ktorí sa mohli zabaviť rôznymi aktivitami v detskom kútiku. Akciu iniciovalo občianske združenie Premena – Spolupráca v Turci, ktoré združuje ľudí s cieľom vyvíjať aktivity v oblasti rozvoja občianskej spoločnosti a životného prostredia človeka. Jeho členka Henrieta Chovancová bola so sobotňajšou účasťou spokojná: „Dúfam, že takáto účasť bude aj nasledujúce víkendy. Nikto nám to tu nespraví pekné a lepšie, ak sa sami do toho nepustíme.“

Projekt obnovy má dlhodobé ciele

Chovacová informovala aj o ďalších ambíciách v rámci projektu obnovy záhrady: „Záhrada má systém vodných jazierok, ktoré treba opraviť. Časom by sme chceli vyzbierať peniaze a v spolupráci s odborníkmi oživiť jej vodný systém. Taktiež tu plánujeme spustiť rôzne školské a komunitné akcie. Je to dlhodobý projekt na roky dopredu. Chceme záhrade vrátiť život a naučiť ľudí, aby sem chodili.“

Pokiaľ máte chuť pomôcť dobrej veci, akcia Hybaj hrabať pokračuje aj nasledujúce dve soboty 30. apríla a 7. mája. Ako uviedla Henrieta Chovancová :„Ak sa všetko podarí stihnúť, tak tretí víkend bude žúrka.“ OZ Premena – Spolupráca v Turci vzniklo v roku 2013 a odvtedy realizuje viacero aktivít, ktoré pomáhajú rozvoju regiónu Turiec. V blízkej budúcnosti vás s činnosťou tohto združenia oboznámime viac.

Foto: autorka

Neboli ste hrabať? Stále sa môžete zapojiť
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM