Prokop Slováček Rôzne

OPÝTALI SME SA: Pomôže elektronické zdravotníctvo pacientom, alebo im bude na príťaž?

Elektronizácia zdravotníctva by už čoskoro mohla byť realitou. Nový zákon má platiť od marca budúceho roku. Čo to bude znamenať pre pacientov?

Ilustračný obrázok k článku OPÝTALI SME SA: Pomôže elektronické zdravotníctvo pacientom, alebo im bude na príťaž?
Zdroj: internet

Ako by sa malo využívanie elektronického zdravotníctva prejaviť na efektivite systému? Nebude to pre pacienta príliš zložité a čo mu to prinesie? Opýtali sme sa Kataríny Kafkovej, prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov.

Elektronické preukazy poistencov, ktoré mali byť realitou ešte vlani, nebudú nakoniec vôbec. Využívať sa majú elektronické občianske preukazy – eID. Ako to vnímate?

Pre pacientov je určite lepšie, ak nebudú musieť so sebou nosiť ďalší nový preukaz. Nový systém by mal nabiehať počas najbližších piatich rokov, a to považujeme za dostatočne dlhé prechodné obdobie. Pacienti bez eID môžu počas tohto času naďalej používať papierový preukaz poistenca.

Budú údaje o pacientovi v bezpečí?

Aby sa k nim lekár dostal, bude potrebovať čítacie zariadenie a súhlas pacienta, či kód, ktorý mu na mieste zadá pacient. Takáto bezpečnostná poistka by mala zabrániť zneužitiu citlivých údajov a informácií o pacientovom zdraví. Súhlas s prístupom k zdravotným záznamom dáva pacient len na čas, kým je jeho eID v „čítačke“.

Mohlo by vás zaujímať: Kúpou liekov cez internet skôr naletíte podvodníkom ako ušetríte

Využívanie eID sa týka iba lekárov?

Nie. Preukaz sa bude dať použiť aj v lekárňach, vo výdajni zdravotníckych pomôcok, pri krízových stavoch, keď pôjde o život pacienta. Zdravotnícky pracovník bude môcť nahliadnuť do záznamov pacienta a zvoliť optimálne riešenie poskytnutia prvej pomoci. To môže byť významná pomoc pri záchrane života.

Ako elektronizácia prospeje zdravotníctvu celkove?

Prinesie aj šetrenie financií určených na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Tieto zdroje sa budú môcť využiť inde. A môže priniesť aj poskytovanie ďalších služieb. Napríklad elektronických predpisov, alebo telemedícíny.

Prečítajte si aj: Vývozu liekov má byť koniec. Vláda schválila nové pravidlá

Pomôže elektronické zdravotníctvo pacientom, nebude im na príťaž?
4
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM