tatiana paučinová Samospráva

Petícia prezidentovi: Martinčania nechcú prísť o milíony eur

Zablokovanie účtov mesta je momentálne jednou z najdiskutovanejších tém. Na dvadsaťročnú kauzu doplatia všetci Martinčania. Začali sa ozývať aktivisti.

Ilustračný obrázok k článku Petícia prezidentovi: Martinčania nechcú prísť o milíony eur
Zdroj: Divadlo Kontra

Od zablokovania účtov po vyhlásení nútenej správy mesta bolo v rámci splácania pohľadávky exekútorom stiahnutých vyše 2,5 milióna eur. Pomoc mestu prisľúbila aj vláda, a to finančnou výpomocou vo výške 2,5 milióna eur. Ide o bezúrokovú pôžičku s lehotou splatenia do 10 rokov.

Celospoločenský problém

Problém však nie je iba o finančnej situácii mesta, ale aj samotnom prístupe orgánov, ktoré o veci rozhodovali. Za pochybnú kauzu označil aj primátor Andrej Hrnčiar. Dopad kauzy na obyvateľov Martina však vyburcoval aj viacerých aktivistov. Pýtali sme sa členky petičného výboru Zuzany Vonsovej.

Podľa Zuzany Vonsovej, chcú aktivisti poukázať na celospoločenský problém s dopadom na viac ako 50 000 obyvateľov. „Je to problém, ktorý môže postihnúť ktorékoľvek mesto alebo obec na Slovensku. Chceme poukázať na to, že po 17 rokoch súdnych sporov môžu občania prísť o milióny eur, aj keď nikomu nespôsobili žiadnu finančnú alebo majetkovú ujmu ani nikomu nie sú dlžní za odvedenú prácu alebo služby,“ dopĺňa aktivistka.

Petícia adresovaná prezidentovi

Dôvodom, prečo petičný výbor oslovil práve prezidenta SR je podľa Vonsovej fakt, že v čase rozbiehania petície sa vláda ešte len tvorila a prezident bol v danom čase jediný funkčný ústavný činiteľ. Dodala aj, že osloviť politické strany nechceli, pretože cieľom petície je riešiť podstatu problém a nie politiku. A Úrad prezidenta SR by mal podľa nej chrániť a obhajovať záujmy obyvateľov bez rozdielu.

Nečakajú zázrak

Zároveň členka petičného výboru priznáva, že prezident nemá priamu kompetenciu vo veci rozhodnúť, no dlhodobo sa sám zaujíma o stav súdnictva. Preto aktivisti predpokladajú, že je o kauze informovaný a každá jeho reakcia a výrok bude sledovaný médiami i verejnosťou. „Neočakávame zázrak, ale záujem a vôľu o riešenie. Zároveň nám ide aj o upozornenie širokej verejnosti aj ďalších kompetentných na náš problém, a kto iný má v Slovenskej republike silnejší hlas ako prezident. Nechceme, aby nespravodlivosť slepo zvíťazila nad zdravým rozumom,“ doplnila Vonsová

Aktivisti za dva týždne vyzbierali vyše 1300 podpisov na petičných hárkoch i v elektronickej forme. Podporu petície vyjadrili Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine a Slovenská národná knižnica.

Foto: Tatiana Paučinová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM