Polievka na desiatu? Pozrite, prečo je to dobrý nápad...

Obvykle si doprajeme polievku na obed ako súčasť hlavného jedla. Existuje ale aj lepší spôsob. Pozrite náš tip.

Slávka Habrmanová/food blogerka
Ilustračný obrázok k článku Polievka na desiatu? Pozrite, prečo je to dobrý nápad...

Najmä pre zdravie vašich detí určite urobíte veľké plus, ak ich naučíte, aby mali radi a pravidelne konzumovali rôzne druhy tekutej stavy – od polievok, omáčok až po prívarky. Napríklad aj na desiatu.   

Polievky totiž pomáhajú naštartovať správne trávenie, zabraňujú vzniku žalúdočných vredov a skvelo zasýtia.

Skúste preto s nami túto naozaj zdravú, jarnú zeleninovú polievku plnú vitamínov:

Jarná zeleninová polievka s mrveničkou

Potrebujeme:

  • 1 mrkvu,
  • 1 petržlen,
  • ½ kalerábu,
  • ½ feniklu alebo póru či jarnú cibuľku (nemusia byť),
  • olivový olej, soľ,
  • 200 g K-Classic mladej zelenej fazuľky;
  • 1 vajce, hrubú múku (3–4 lyžice),
  • muškátový oriešok, čierne korenie, soľ,
  • petržlenovú vňať (možno iné čerstvé bylinky).

Postup: Rôzne druhy zeleniny, pokojne si zvoľte, aké máte vy a vaše deti radi, nakrájame na drobné kocky. Restujeme ich na rozpálenom oleji, dôležité je venovať tomu čas, nech sa krásne opečú, možno aj 10 – 15 minút. Jemne osolíme. Neskôr pridáme nakrájaný fenikel alebo pór, prípadne jarnú cibuľku (čo máte po ruke).

Zalejeme vodou a varíme, kým zelenina nezmäkne. Zelené fazuľky dáme variť len na posledných 5–7 minút.

Medzitým si pripravíme mrveničku: Cesto si spracujeme z múky a vajca napevno – dávame toľko múky, koľko jedno celé vajce prijme, no vodu vôbec nepridávať. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.

Mrveničku strúhame na hrubom strúhadle rovno do polievky a povaríme asi 2–3 minúty. Pridáme nasekané bylinky úplne na záver – ideálne až do vypnutej polievky.

Náš tip: Ak vám mrveničkové cesto vystane, nevyhadzuje, pokojne ho nechajte v surovom stave v mrazničke a postupne ho vyberajte, keď budete potrebovať. Dá sa úplne v pohode strúhať aj zamrazené.

Alebo ako závarku do polievky odporúčam bulgur, má skvelú orieškovú chuť. Úplne úžasné sú ale v takejto polievke aj kvasnicové knedličky

Postup: Opražíme cibuľu na oleji, do toho dáme smažiť kvasnice; odstavíme. Pridáme strúhanku, soľ, čierne korenie a žĺtok. Vytvarujeme drobné knedličky a zvaríme ich do polievky.

  Pre všetky potrebné ingrediencie na piknikovanie či varenie sa zastavte v ob­chodnom reťazci Kaufland.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto správy

Odporúčame