Rôzne

Popíjať kávu a túliť sa pritom s hravou cicou? Navštívili sme prvú mačaciu kaviareň na Slovensku v Martine!

Iveta je dlhoročnou milovníčkou mačiek. A to až natoľko, že sa rozhodla otvoriť prvú mačaciu kaviareň na Slovensku v Martine, kde dlhé roky žije.

Ilustračný obrázok k článku Popíjať kávu a túliť sa pritom s hravou cicou? Navštívili sme prvú mačaciu kaviareň na Slovensku v Martine!
Zdroj: Dnes24.sk

V dnešnej uponáhlanej, hektickej dobe ľudia čoraz viac vyhľadávajú spoločnosť zvierat. Platí to predovšetkým o psoch a mačkách, ktoré patria k menej náročným. Sú čistotné, samostatné a v súčasnosti sú známe aj svojimi blahodárnymi liečebnými účinkami na ľudskú psychiku.

Inšpirácia zo zahraničia

Iveta, majiteľka klubovej kaviarne a zároveň veľká milovníčka mačiek, otvorila v tomto roku prvú netradičnú mačaciu kaviareň v Martine, ktorá bola zároveň prvou v rámci Slovenska. Inšpiráciu pritom našla v zahraničí.

Prvá mačacia kaviareň vznikla v roku 1998 na Thaiwane, odkiaľ sa myšlienka netradičnej kaviarne rozšírila do celého sveta. Dnes ich nájdeme napríklad aj vo Viedni, v Prahe, Miláne, Madride či Londýne. Najviac rozšírené sú takéto kaviarne v Japonsku,“ prezrádza Iveta.

Iveta: Mačky pomáhajú našej psychike

Iveta o sebe tvrdí, že je „zveromil“. Doma má okrem vlastných mačiek aj dvoch psíkov. „Ja som v čínskom horoskope mačka, máme veľa spoločného, milujem ich nezávislosť, vždy sú sami sebou. Ľudia majú veľa predsudkov, neradi akceptujeme asi niečo, čo nemôžeme ovládať. Často počúvam od ľudí, že nemajú radi mačky, ale keď sa opýtam prečo, nevedia mi odpovedať alebo povedia, že sú falošné. Ale to je o tom, že ich nepoznajú alebo nechcú poznať. Často počúvam, že sú špinavé, prenášajú choroby a pritom mačička je neskutočne čistotný tvor. Umýva sa viac krát denne ako ľudia,“ tvrdí.

Okrem mačacej kaviarne poskytuje Iveta aj felinoterapiu – terapeuticku liečbu pomocou mačiek. V priestoroch kaviarne v centre mesta, ponúka zákazníkom príjemný relax v spoločnosti prítulných a milých mačičiek – pradúcich klbiek. To všetko pri dobrej kávičke, čaji, fresh nápojoch, smoothies, zdravých, chutných koláčikov, vegan aj bezlepkových.

Navštevujú nás chovatelia, ale aj tí, ktorí mačičku mať doma nemôžu a chcú sa potešiť s chlpáčikom.“

Prísne pravidlá

Samozrejmosťou je dodržiavanie prísnych hygienickych pravidiel. Zákazníci majú na každom stole k dispozícií dezinfekčný prípravok na ruky. Ten využívajú pred popíjaním kávy alebo maškrtením.

V priestoroch kaviarne majú mačičky zriadenú vlastnú spálňu so svojimi postieľkami, toaletami, škrabadlami i potravou a do priestorov kde sa pripravujú nápoje, majú vstup zakázaný,“ prezrádza ďalej Iveta.

Všetky mačky, ktoré sa v kaviarni nachádzajú sú veterinárne pravidelne ošetrované a špeciálne vychovávané. „Podmienkou je, že sa musia znášať a byť úplne socializované a odolné na množstvo hladkania.“

Pradúce klbko ako hniezdo záchrany

Našli sa aj zákazníci, ktorím prítulné mačky učarovali až tak, že si ich chceli zobrať domov, to však možné nie je. Ivete sa však podarilo vybudovať hniezdo záchrany Pradúce klbko, vďaka čomu si jej zákazníci domov mačku nakoniec predsa len odnesú, aj keď nie priamo z kaviarne.

Robíme osvetu ohľadom zodpovednosti majiteľov, mačičky sterilizujeme aby sa nekontrolovane nemnožili, zabezpečujeme im ošetrenie. Mačičky bez domova potrebujú pomoc a preto im hľadáme nové domovy,“ zakončila náš rozhovor milovníčka mačiek.

Foto: Iveta Rossová

Priestory prvej mačacej kaviarne a hotela pre mačky
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM