Andrea Mesarčíková Rôzne

Primátor Hrnčiar očakáva po voľbách zmenu v súdnictve

Pozitívnu zmenu v súdnictve na Slovensku očakáva po tohtoročných parlamentných voľbách primátor Martina Andrej Hrnčiar.

I keď sa podľa neho hovorí veľa o ekonomike, zadlžovaní štátu, nad obyvateľmi Martina visí Damoklov meč v podobe zmenky za takmer 13 miliónov eur.
O pohľadávke v tomto 15-ročnom súdnom spore v prospech mesta dvakrát rozhodol vždy iný senát Krajského súdu (KS) v Žiline a následne takisto dvakrát aj Najvyšší súd (NS) SR. Naposledy v minulom roku. Avšak len šesť dní pred vypršaním ročnej lehoty od ostatného rozhodnutia NS prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR podal mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd SR, v ktorom žiada zrušenie rozsudku. Táto najvyššia súdna inštitúcia sa so žiadosťou stotožnila. „Vlastne zamietla svoje vlastné rozhodnutia. Súdny proces sa teda začne odznovu a v prípade, že tentoraz bude rozsudok opačný, splatenie pohľadávky, ktorá predstavuje takmer polovicu mestského rozpočtu, by znamenalo kolaps a nútenú správu mesta“, konštatoval primátor.
V roku 1994 vznikla akciová spoločnosť Lyžiarske stredisko Martinské hole. V decembri 1995 dohodou akcionárov vyjadrenou notárskou zápisnicou o zvýšení základného imania mesto Martin vložilo nepeňažný vklad vo výške 3,422 milióna eur. Išlo predovšetkým o nehnuteľnosti, hotel a chatu. Rovnakú výšku nepeňažného vkladu v pozemkoch vložil aj Lyžiarsky klub a štyri fyzické osoby, ktoré si takouto sumou ohodnotili vlastné know-how. Akciová spoločnosť však skrachovala a v roku 2002 bol na ňu vyhlásený konkurz a aj žaloba na KS o zaplatenie hodnoty nepeňažného vkladu akcionára v peniazoch, uvedených 3,422 milióna eur.
V nasledujúcom roku KS rozhodol v prospech mesta a žalobu zamietol. V septembri 2004 NS zrušil rozsudok KS v účastníkmi napadnutej časti a prípad vrátil na KS. V ďalšom roku Krajský súd opätovne rozhodol v prospech mesta. Potom KS v Banskej Bystrici vyhlásil konkurz na majetok dlžníka Lyžiarske stredisko Martinské hole a ustanovil správkyňu konkurznej podstaty. Tá približne o tri roky predala pohľadávku fyzickej osobe. Medzitým výška pohľadávky, vzhľadom na 25-percentné úročenie, vyrástla na súčasných takmer 13 miliónov eur. V septembri minulého roka NS potvrdil rozsudok KS v prospech mesta.
Preto je pre Hrnčiara a vedenie mesta nesmiernym prekvapením, že proces sa má začať odznova. Je presvedčený, že mesto je v práve a pýta sa, koľko treba spravodlivosti, aby ju súd potvrdil, keď nestačia štyri rozsudky krajského i najvyššieho súdu. Celý prípad vyvoláva v meste medzi občanmi mnoho otáznikov, pretože za pohľadávkou údajne stojí slovenská finančná skupina, ktorá na tento účel založila na Cypre spoločnosť. „Uvedené skutočnosti podkopávajú dôveru v naše súdnictvo a preto je pre Martinčanov dôležité, aby sa v tomto smere zmenil stav v našom súdnictve,“ zdôraznil Hrnčiar v rozhovore pre TASR.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM