Správy

Robotníkom, ktorí dochádzajú za prácou do Bratislavy, sa zvýšia náklady

Nové všeobecné záväzné nariadenie (VZN) hlavného mesta, ktoré sa zmení už o mesiac, pocítia finančne najmä robotníci dochádzajúci za prácou na západ.

Ilustračný obrázok k článku Robotníkom, ktorí dochádzajú za prácou do Bratislavy, sa zvýšia náklady
6
Galéria
Zdroj: TASR

Až o 50 eur mesačne sa môžu zvýšiť náklady robotníkov, ktorí dochádzajú za prácou do Bratislavy z iných regiónov Slovenska. Podľa HR Aliancie, ktorá združuje právnické osoby pôsobiace v oblasti poskytovania personálnych služieb, za to môže nové všeobecné záväzné nariadenie (VZN) hlavného mesta, ktorým sa od nového roku ruší daňové zvýhodnenie ubytovania pre robotníkov pracujúcich v Bratislave.

Nevýhodná práca?

Firmám, ktoré pôsobia na území hlavného mesta tak podľa HR Aliancie hrozí, že prídu o zamestnancov, pretože pre časť ľudí môže byť suma 50 eur mesačne natoľko vysoká, že budú zvažovať hľadanie si práce v regióne, z ktorého pochádzajú a prestanú do Bratislavy dochádzať.

„To v situácii, keď na slovenskom trhu práce panuje akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, môže výrazne skomplikovať fungovanie miestnych firiem. Treba si uvedomiť, že Bratislavčanmi nie je možné hroziaci výpadok zamestnancov nahradiť,“ upozorňuje predstaviteľ HR Aliancie Branislav Kaniansky.

Ako tvrdí, Bratislava nedokáže pokryť svojimi obyvateľmi existujúci dopyt po pracovnej sile v meste. „Bez ľudí, ktorí do mesta dochádzajú, by existujúce firmy nemali šancu udržať svoju výrobu,“ tvrdí Kaniansky.

Zdroj: TASR

Nové nastavenie dane za ubytovanie v Bratislave, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo v júni, je podľa HR Aliancie nevhodné a potrebuje okamžitú zmenu.

Odlev pracovníkov

Podľa združenia je potrebné opätovne zaviesť oslobodenie od dane v prípade prihlásenia sa na prechodný pobyt a zníženie dane za ubytovanie pre ubytovaných za účelom výkonu práce v kategórii robotníckych profesií tak, ako to bolo v prípade doterajšieho VZN o dani za ubytovanie.

Ak k zmene nedôjde, hrozí podľa združenia nielen odlev pracovníkov, no poškodené majú byť aj ubytovacie zariadenia na území mesta. Dochádzajúci si totiž môžu hľadať ubytovanie mimo neho alebo si budú prenajímať byty.

„Výsledkom bude, že výnos z dane z ubytovania bude výrazne nižší, než mesto očakáva. Ak dôjde k poškodeniu ekonomiky podnikov, Bratislava môže pre nové dane dokonca prerobiť,“ upozornil Kaniansky.

HR Aliancia spoločne s ďalšími spoločnosťami žiada hlavné mesto a jeho primátora Iva Nesrovnala, aby došlo k doplneniu VZN o dani za ubytovanie o opätovné zavedenie zľavy na dani za ubytovanie pre robotnícke profesie. Bratislavská samospráva na otázky TASR neodpovedala.

Ilustračné foto, TASR

Robotníci
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM