tp Rôzne

Šikovná španielčinárka Veronika z martinského gymnázia: Ovládať jazyk je dnes dôležité

Hovorí sa, že koľko jazykov ovládaš, toľkokrát si človekom. Táto múdrosť má určite niečo do seba. Štúdium cudzích jazykov nie len, že rozvíja našu myseľ, ale aj otvára svety. Žiačka martinského gymnázia nám porozprávala nielen o svojich úspechoch v štúdiu španielčiny.

Ilustračný obrázok k článku Šikovná španielčinárka Veronika z martinského gymnázia: Ovládať jazyk je dnes dôležité
Zdroj: archív Veronika Čepčányová

Veronika Čepčányová navštevuje IV.A triedu na Gymnáziu Viliama Paulínyho Tótha v Martine. Španielsky jazyk študuje, odkedy nastúpila na gymnázium. Hoci nie je podľa vlastných slov súťaživý typ, podarilo sa jej v olympiáde španielskeho jazyka prebojovať zo školského do celoslovenského kola. V hlavnom meste získala pekné druhé miesto. Veronika je mladé dievča, ktorá má pred sebou toho ešte veľa.

V španielčine si veľmi dobrá. Je za tým samotné štúdium alebo aj dávka prirodzeného talentu?

Myslím si, že mi španielčina ide hlavne preto, lebo ma baví. Je to podľa mňa pekný a jednoduchý jazyk, preto som s ním nikdy nemala problémy. Asi najviac mi pri štúdiu pomáha, že pozerám filmy po španielsky, nemusím potom venovať toľko času učeniu a španielčina mi ide už prirodzene.

Chceš v štúdiu tohto jazyka pokračovať?

Áno, chcela by som na vysokej škole študovať prekladateľstvo a tlmočníctvo španielčiny v kombinácii s iným jazykom.

Prečo práve španielčina?

Španielčina sa mi ako jazyk vždy veľmi páčila a chcela som ju vedieť. Ale pred tým, ako som prišla na strednú školu, som nečakala, že sa mi to niekedy aj podarí.

Bola si už v Španielsku alebo španielsky hovoriacej krajine?

Pred vyše dvomi rokmi som navštívila Španielsko v rámci školského poznávacieho zájazdu. Ubytovaní sme boli v Lloret de Mar, ktoré sa nachádza niekoľko kilometrov od Barcelony. Počas výletu sme navštívili Barcelonu a Figueres, boli sme v múzeu Salvatora Dalího či v Sagrade Familii. Bol to určite nezabudnuteľný zážitok. Rada by som sa do Španielska vrátila aj v budúcnosti. Chcela by som navštíviť aj Latinskú Ameriku.

Čo hovoríš na divokú španielsku náturu?

Hovorí sa, že Španieli sú aj priateľskí a srdeční a podľa toho, čo som mala možnosť vidieť, je to naozaj tak. Ale páči sa mi aj ich temperament, kultúra, hudba a obdivujem latinské tance.

Bavia ťa aj iné jazyky?

Vo všeobecnosti ma baví študovať jazyky. Aj preto by som ich chcela študovať na vysokej škole. Okrem španielčiny sa učím angličtinu a asi pred rokom som sa začala venovať aj taliančine.

A čo ten materinský? Ide ti aj ten?

Myslím si, že áno. Slovenčinu ako predmet mám celkom rada.

Baví ťa škola?

Do školy chodím rada, aj keď aj ja mám občas chvíle, kedy sa mi nechce, ale to asi každý študent. Som rada, že som si vybrala práve túto strednú školu, je v nej veľa kvalitných profesorov, talentovaných a inteligentných žiakov a príjemné prostredie.

Akým aktivitám sa venuješ vo voľnom čase?

Vo voľnom čase rada čítam, varím, trávim čas s priateľmi a baví ma aj cestovať.

Čím si chcela byť ako malá?

Chcela som robiť veľa vecí a každú chvíľu som chcela byť niečím iným. Asi najdlhšie som sa chcela stať učiteľkou alebo doktorkou. Dokonca ešte v 1. ročníku na strednej som bola presvedčená, že chcem študovať medicínu.

Ako vnímaš potrebu študovať cudzie jazyky?

Myslím si, že v dnešnej dobe je to dôležité a užitočné. Ak ovládate aspoň jeden cudzí jazyk, nemáte problém sa dohovoriť v zahraničí a máte aj viac pracovných možností.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM