Rôzne

Slovenské komorné divadlo: Zaujímavé fakty i historické foto!

Slovenské komorné divadlo v Martine vzniklo roku 1944 ako druhé profesionálne divadlo na Slovensku. Má za sebou bohatú históriu. Čo však o ňom mnohí nevieme a mali by sme?

Ilustračný obrázok k článku Slovenské komorné divadlo: Zaujímavé fakty i historické foto!
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenské komorné divadlo bolo počas svojej existencie viackrát premenované. „Od 1. januára 1951 sa zmenil názov Slovenského komorného divadla divadla na Divadlo Slovenského národného povstania. Martinské divadlo však nieslo tento názov len niekoľko mesiacov. Už 6. októbra 1951, v rámci osláv Dňa československej ľudovej armády, sa uskutočnil slávnostný akt premenovania divadla na Armádne divadlo. Od 1. augusta 1960 prešlo martinské divadlo opäť pod civilnú správu a vrátilo sa k názvu Divadlo Slovenského národného povstania. Tento názov pretrval 43 rokov,“ informuje divadlo na webe. Začiatkom septembra 2003 divadlo ako posledné v Turci vypustilo zo svojho názvu SNP a vrátilo sa k svojmu pôvodnému názvu Slovenské komorné divadlo, pod ktorým vzniklo roku 1944.

  • Martinské divadlo bolo vždy hereckou „liahňou". Niektorí herci mu zostali verní po celý život (Naďa Hejná, Emil Horváth st., Katka a Jaroslav Vrzalovci, Štefan Mišovic, Eliška Nosálová a ďalší).
  • Štefan Mišovic sa zaradil medzi najvýznamnejších hercov martinského divadla. V roku 2002 mu bola udeľená Cena primátora mesta Martin.
  • Členom umeleckého súboru divadla je od roku 2004 aj herec Marek Geišberg, známy z divácky úspešného seriálu verejnoprávnej televízie Kolonáda. Vidieť ste ho mohli aj vo filme Muzika alebo Polčas rozpadu.
  • V Martine dlhé roky pôsobil aj herec a hudobník Miloslav Kráľ, alias Erik zo seriálu Búrlivé víno.
  • Spätá s martinským divadlom je aj významná slovenská herečka Zuzana Kronerová. Narodila sa v Martine a v tunajšom divadle pôsobili jej rodičia. Do Martina sa vrátila opäť, v rámci hosťovačky v úspešnej hre Tracy Lettsa: August na konci Ameriky, za ktorú získala Krištáľové krídlo.
  • Slovenské komorné divadlo organizuje od roku 2005 divadelný festival Dotyky a spojenia. Je to najväčšia a najreprezenta­tívnejšia prehliadka divadiel pôsobiacich na Slovensku.
  • Najdlhšie hraným predstavením je bláznivá komédia 1+1=3, ktorej autorom je Ray Cooney. Incenácia mala premiéru 11. júna 1999.

Foto: Mesto Martin

Čítajte tiež: Divadelná sezóna štartuje: Vieme, aké premiéry pripravuje Slovenské komorné divadlo!

Slovenské komorné divadlo
1
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM