Aktualizované Správy

Slovensko potrápi silný vietor, snehové záveje, miestami veľa snehu

V piatok pred nástrahami počasia varujú meteorológovia. Pripravte sa na silný vietor, snehové záveje a sneh, ktorý môže ovplyvniť aj dopravu.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko potrápi silný vietor, snehové záveje, miestami veľa snehu
Zdroj: TASR

Výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom vydal v Banskobystrickom, Nitrianskom, Trnavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Výskyt silného vetra môže krátkodobo dosiahnuť v nárazoch 80 až 100 km/h.

„Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ upozorňujú meteorológovia.

Vietor a záveje

Na horách bude vietor ešte intenzívnejší, ustať by mal v piatok podvečer. Výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom vydali v Trenčianskom a Košickom kraji.

Snehové záveje by sa v piatok mali tvoriť v niektorých častiach Žilinského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického a Prešovského kraja.

Asi 25 až 45 centimetrov nového snehu môže napadnúť v niektorých oblastiach Banskobystrického a Prešovského kraja.

Meteorológovia varujú taktiež pred snežením a to predovšetkým v Banskobystrickom a Prešovskom kraji, kde vydali výstrahu prvého stupňa.

Pozor na cestách

Slovenská správa ciest varuje pred prevažne vlhkým až mokrým povrchom vozoviek. Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné.

„Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je v južných častiach Slovenska suchý až mokrý, inde sú vozovky mokré alebo pokryté vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 3 centimetrov, na Orave miestami do 4 až 5 centimetrov, na cestách nižších kategórií najmä na Orave, Kysuciach a hornom Považí do 4 až 5 centimetrov, miestami až do 10 centimetrov,“ uvádza na webe zjazdnosť.sk.

Víkend bude predovšetkým na severe Slovenska aj naďalej veterný s hrozbou snehových jazykov a závejov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM