Špaldová múka je späť. Upečte si z nej zdravé vianočné koláčiky

Pestuje sa už tisíce rokov, no z českého a slovenského jedálneho lístka takmer vymizla. Teraz sa naň špalda s veľkou slávou vracia, a to hlavne v podobe špaldovej múky. V obchodoch ju nájdete aj v dvoch variantoch – ako hladkú a celozrnnú.

Ilustračný obrázok k článku Špaldová múka je späť. Upečte si z nej zdravé vianočné koláčiky
Zdroj: Babičkina voľba

Špaldová múka je aj nie je novinka. Prastarú odrodu pšenice, ktorá dostala názov špalda, pestovali už naši prapredkovia. V Palestíne ju poznali už pred 9 000 rokmi, používali ju tiež Asýrčania, starí Egypťania alebo antickí Rimania, ktorí zo špaldovej múky pripravovali slané i sladké pečivo.

Aj v strednej Európe má dlhú históriu. Vymizla až v 20. storočí nielen z ekonomických dôvodov, no aj pre náročnejšie spracovanie. Postupne ju nahradila pšenica a na starú dobrú špaldu sa takmer zabudlo.

Špaldová je zasa v móde

Kým napríklad na Blízkom východe špalde zostali verní, v našich krajoch sa „do módy“ vrátila až v ostatných rokoch. Znovu sa objavuje na poliach, najmä v rámci eko fariem, a čím ďalej tým viac kuchárok a kuchárov vo svojich receptoch experimentuje práve so špaldovou múkou. Obľúbená je najmä pre svoj obsah bielkovín, vlákniny a minerálnych látok. Vyznačuje sa špecifickou orieškovou chuťou, ktorá sa skvelo vyníma v slaných a sladkých koláčoch, buchtách, sušienkach a tiež vo vianočnom pečive, ktoré s ňou chutí doslova ako od (prapra)babičky.

Babičkina voľba ju na trh uvádza hneď v dvoch variantoch. Špaldová hladká sa dá v akomkoľvek recepte skombinovať s bežnou pšeničkou múkou, no môže ju aj úplne nahradiť. Špaldová celozrnná obsahuje cenné zložky z celého zrna a hodí sa na prípravu sladkého i slaného pečiva.

Jablkový koláč zo špaldovej múky

Zdroj: Babičkina voľba

Ingrediencie:
• 125 g zmäknutého masla
• 150 g krupicového cukru
• 1 lyžička škorice
• 3 vajcia
• 1 lyžica medu
• 250 ml mlieka
• 250 g špaldovej múky (alebo celozrnnej špaldovej múky) Babičkina voľba
• štipka soli
• 1 kypriaci prášok do perníka
• 2 jablká

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Jablká olúpte, nakrájajte na mesiačiky a zbavte jadrovníkov. Každý mesiačik nakrájajte na niekoľko plátkov.
  3. Maslo vymiešajte s cukrom a zašľahajte doň škoricu, med a vajce. Potom vmiešajte aj mlieko.
  4. Múku zmiešajte so soľou a kypriacim práškom a postupne ju vmiešajte do tekutej časti.
  5. Formu na koláč s priemerom asi 30 cm vyložte papierom na pečenie a nalejte do nej cesto.
  6. Na cesto naukladajte plátky jabĺk a jemne ich do cesta vtlačte.
  7. Pečte asi 30 – 40 minút alebo kým nie je koláč hotový. To môžete vyskúšať pomocou špajle.

Lekvárové buchty

Zdroj: Babičkina voľba

Ingrediencie:
• 500 g hladkej špaldovej múky Babičkina voľba
• 30 g droždia
• 60 g cukru
• 240 ml vlažného mlieka
• 1 vanilkový cukor
• štipka soli
• 2 žĺtky
• kôra z jedného citróna
• 120 g rozpusteného masla + 20 g na dno pekáča

Na náplň potrebujete:
• 350 g slivkového lekváru
• 75 ml rumu
• 50 g perníka na strúhanie

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom.
  2. Do múky urobte jamku a vlejte do nej vlažné mlieko. Rozmrvte do nej droždie a nechajte 10 minút odstáť.
  3. Pridajte žĺtky, maslo a citrónovú kôru a vypracujte hladké cesto.
  4. Nádobu s cestom prekryte potravinovou fóliou a dajte na 1 hodinu kysnúť. Po hodine cesto premieste a nechajte kysnúť ešte 1 hodinu.
  5. Pripravte si náplň: Zmiešajte lekvár s rumom a nastrúhaným perníkom.
  6. V hrnci rozpusťte maslo a vyvaľkajte cesto.
  7. Z cesta vykrajujte štvorce veľké asi 6 × 6 cm a do prostriedku na ne ukladajte náplň.
  8. Buchty dobre zabaľte, namočte do masla a poukladajte ich do pekáča. Nechajte ešte 20 min. na teplom mieste.
  9. Pečte asi 30 minút na 180 stupňoch.

Linecké pečivo zo špaldovej múky

Zdroj: Babičkina voľba

Ingrediencie:
• 250 g špaldovej múky Babičkina voľba
• 125 g zmäknutého masla
• 125 g práškového cukru
• 1 vajce
• lyžička strúhanej citrónovej kôry
• lyžička vanilkového extraktu
• marmeláda na zlepovanie

Postup:

  1. Múku zmiešajte s citrónovou kôrou.
  2. Maslo vymiešajte s cukrom a postupne vmiešajte vajce a vanilkový extrakt.
  3. Do maslovej zmesi zapracujte múku – vznikne vám hladké cesto.
  4. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte aspoň na hodinu do chladničky.
  5. Vychladené cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche a vykrajujte vami vybrané tvary.
  6. Jednotlivé kúsky pečiva klaďte na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Pečte pri teplote 170 °C doružova asi 3 – 5 minút, podľa hrúbky cesta a veľkosti pečiva.
  8. Vychladnuté kúsky zlepujte marmeládou.

Medovníčky z celozrnnej špaldovej múky

Zdroj: Babičkina voľba

Ingrediencie:
• 380 g celozrnnej špaldovej múky Babičkina voľba
• 130 g práškového cukru
• 3 lyžice medu
• 1 lyžička sódy bikarbóny
• 60 g rozpusteného masla
• 2 vajcia
• lyžica mletého korenia: klinčeky, škorica, badián, muškátový oriešok (alebo hotového perníkového korenia)
• lyžica holandského kakaa • asi 50 ml mlieka

Postup:

  1. Zmiešajte múku, sódu bikarbónu, cukor, korenie a kakao.
  2. V inej nádobe vyšľahajte maslo s medom a vajcami.
  3. Spracujte obe časti dohromady, a ak nebude cesto dostatočne vláčne, pridajte trochu mlieka.
  4. Vypracujte hladké cesto a zabalené do potravinovej fólie ho uložte aspoň na hodinu do chladničky.
  5. Odležané cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche a vykrajujte z neho jednotlivé kúsky. Tie klaďte na plech vyložený papierom na pečenie s dostatočnými rozstupmi.
  6. Pečte na 180 °C do zlatista.
  7. Vychladnuté medovníčky ozdobte bielkovou polevou.
Zdroj: PR agentúra Bonžúr

Odporúčame

Tento článok nie je možné komentovať.