Eva Lacová Správy

Ste frustrovaní z dopravy v Martine? Skúste oprášiť bicykel!

V Žilinskej župe máme viac ako 2 300 kilometrov cykloturistických trás. Táto informácia je potešujúca hlavne v súčasnom odbobí, kedy sa vo veľkom rekonštruujú naše cesty.

Ilustračný obrázok k článku Ste frustrovaní z dopravy v Martine? Skúste oprášiť bicykel!
Zdroj: TASR

Takmer každého Martinčana sa momentálne najviac dotýka problém dopravy v meste počas rekonštrukcie tranzitného obchvatu. Všetka doprava je presmerovaná do centra mesta. Ak sa už dostanete na jeho južný koniec, počkáte si pre zmenu v Košťanoch nad Turcom, kde v tom istom čase opravujú most na hlavnom ťahu.

Prečo zvoliť v týchto dňoch bicykel?

Denne sú ľudia vystavení dopravnému chaosu, zvýšenému hluku, prekračovaniu hodnôt emisií, stresovej záťaži, dlhému čakaniu v kolónach atď. Na prvý pohľad sa môže zdať, že sú znevýhodnení hlavne vodiči, ktorí počas leta na cestách v Martine zaradia trojku či štvorku len zriedkavo. Tento problém sa však dotýka rovnako každého z nás,“ prízvukuje Dušan Kubička, predseda Turčianskej bicyklovej skupiny JUS

Vhodná je podľa Kubičku iná, lacnejšia, jednoduchšia a praktická alternatíva.

JE TO BICYKEL. Nejdem presviedčať presvedčených, ktorí bicykel používajú na každodennú prepravu po meste. Chcem osloviť tých, ktorí aj napriek každodennému frflaniu na zlú situáciu dopravy v Martine, sadnú aj nasledujúci deň do auta a znova sa stávajú súčasťou dlhých kolón, zápch a nervozity.“

Nestačí chcieť, vyskúšajte to!

Bicyklovanie prospieva nielen našej postave, ale čo je ešte dôležitejšie, aj životnému prostrediu. Podľa Kubičku je dôležité začať. „Skúste už nasledujúci deň namiesto nacvičeného rituálu kontroly kľúča od auta a dokladov vziať kľúčik od zámky bicykla a vyraziť Martinom na bicykli. Asi pre mnohých príliš smiešna a bláznivá predstava. Ale ako sa vraví: neskúsiš – nevieš! A keď už nie pre vzletné myšlienky z pohľadu negatívneho vplyvu dopravy na životné prostredie, tak to určite stojí minimálne za ten dobrý pocit, keď obiehate na bicykli autá stojace v dlhých kolónach a šoférov nervózne klepkajúcich prstami o volant,“ inšpiruje Kubička.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM