tatiana paučinová Samospráva

Súťaž Do práce na bicykli odštartovala: Viceprimátor odovzdal kľúče od svojho auta

Projekt Do práce na bicykli odštartoval. Do súťaže sa spomedzi 60 samospráv opäť zapojilo aj mesto Martin, ktoré si každý ročník v rámci Slovenska drží popredné priečky.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž Do práce na bicykli odštartovala: Viceprimátor odovzdal kľúče od svojho auta
Zdroj: mesto Martin

Vo štvrtok 28. apríla sa konalo otvorenie tretieho ročníka celoslovenskej súťaže Do práce na bicykli. Pred Mestským úradom v Martine súťaž slávnostne otvoril viceprimátor mesta Martin Imrich Žigo.

Účasť rastie

Do projektu Do práce na bicykli sa tento rok v Martine zapojilo 464 súťažiacich zo 134 tímov, čo je dôkazom, že záujem každým rokom stúpa. Do prvého ročníka súťaže sa zapojilo 174 zaregistro­vaných zamestnancov martinských podnikov a inštitúcií, ktorí najazdili takmer 24 000 km. V druhom ročníku to bolo už 249 účastníkov s najazdenými vyše 30 000 km.

Bicyklovať do práce bude aj viceprimátor

Rastúca účasť teší aj viceprimátora Imricha Žigu, ktorý sa tento rok do súťaže aj aktívne zapojil: „Som nadšený, je to takmer raz toľko ako minulý rok. Keď som vtedy otváral túto súťaž a videl som tú úžasnú atmosféru a energiu od ľudí, povedal som si, že sa musím tento rok zúčastniť aj ja. Dal som si vnútorný sľub a som rád, že som v jednom tíme, ktorý bude jazdiť za mestský úrad.“

Odovzdal kľúče od svojho auta

Počas otvorenia súťaže odovzdal Imrich Žigo symbolicky aj kľúče od svojho automobilu: „Demonštratívne som odovzdal kľúče od svojho auta, aby som mohol povedať, že celý máj som do práce jazdil na bicykli.“ Viceprimátor však pripustil, že sú často služobné povinnosti či pracovné cesty mimo mesto, kedy bude musieť využiť auto. Podľa jeho slov, pokiaľ sa bude dať, vynasnaží sa ísť do práce na bicykli. V práci má prichystaných už aj niekoľko oblekov a s prípadným nepriaznivým počasím sa chce popasovať: „Verím, že máj nebude až taký studený a daždivý. Ale som pripravený, že aj v daždi a vo vetre pôjdeme do práce na bicykli.“

Hodnotí sa v 6 kategóriách

Hodnotiť sa bude v 6 kategóriách: „Tímy a jednotlivci budú súťažiť na dvoch úrovniach – celoslovenskej, v rámci ktorej sa bude hodnotiť mesto s najväčším počtom najazdených kilometrov na obyvateľa; mesto s najväčším počtom tímov na počet obyvateľov a spoločnosť s najväčším počtom tímov; a lokálnej, kde mesto vyhodnotí tím, ktorý najazdil najviac kilometrov; tím s najväčším počtom jázd; jednotlivca s najväčším počtom jázd; jednotlivca, ktorý najazdil najväčší počet kilometrov a vylosuje tiež tzv. bonusovú kategóriu. V tejto kategórii bude vylosovaný víťaz spomedzi všetkých, ktorí najazdili aspoň 2/3 jázd za mesiac do práce na bicykli,“ informovala našu redakciu hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

Registrovať do súťaže sa mohli firmy, organizácie a občianske združenia na území mesta Martin, ktoré vytvorili 2–4 členné tímy, pričom z jednej spoločnosti sa mohol vytvoriť neobmedzený počet tímov. Cieľom projektu Do práce na bicykli je podpora využívania bicyklov na pravidelné dochádzanie do práce, motivácia zamestnávateľov, aby pre zamestnancov vytvárali priestor pre bezpečné uloženie bicyklov a celkový rozvoj cyklistickej dopravy v mestách.

Súťaž Do práce na bicykli odštartovala: Viceprimátor odovzdal kľúče od svojho au
3
Galéria
Foto: Tatiana Paučinová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM