Správy

SVET O SLOVENSKU: Za pašovanie rekordnej zásielky drog zhnije v base

Briti odsúdili Pavla Čižmára na 11 rokov tvrdého väzenia za pokus prepašovať do krajiny 45 kg kokaínu a heroínu. Policajti hovoria o rekordnom úlovku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Za pašovanie rekordnej zásielky drog zhnije v base
Zdroj: TASR

Slovenský pašerák sa snažil previezť obrovskú drogovú zásielku na britské ostrovy v kamióne, ktorý šoféroval. O prípade informuje oficiálny britský portál National Crime Agency. Neuvádza, či colníci mali na Pavla Čižmára vopred echo a kontrola jeho kamióna nebola náhodná. Takýto scenár sa však dá predpokladať.

Osudný deň

“Pavla Čižmára odsúdili na 11 rokov väzenia za pašovanie kokaínu a heroínu v hodnote viac ako päť miliónov libier (takmer šesť miliónov eur),” píše portál. Dodáva, že Čižmár má 45 rokov a je z Horných Lefantoviec. Colníci zastavili jeho kamión v prístave 6. júna tohto roku tesne po tom, ako sa trajektom priplavil z Holandska.

“Vozidlo oficiálne prevážalo rolky papiera. Colníci však medzi nimi objavili dva ruksaky, v ktorých bolo 45 balíčkov omotaných hnedou lepiacou páskou. Každý z nich vážil približne jeden kilogram,” uvádza portál.

Po rozbalení podozrivých balíčkov našli colníci to, čo hľadali – 40 kg kokaínu a 5 kg heroínu v hodnote takmer šesť miliónov eur. Čižmár mal v kabíne aj zbraň a slzný plyn.

Naivná obrana

Zástupca britskej hraničnej polície Mick Maloney pre portál uviedol, že Slovák sa priznal iba k prevážaniu zbrane, ale zvyšok popieral.

"Snažil sa vytvoriť dojem, že je len obyčajný kamionista. V skutočnosti je profesionálnym drogovým pašerákom, ktorý pracuje pre organizovanú zločineckú skupinu.“

Čižmár do poslednej chvíle popieral, že by mal niečo spoločné s dvoma ruksakmi plnými drog. „Policajtom stále tvrdil, že mu ich niekto musel hodiť dnu cez strechu,“ píše National Crime Agency. Podobnú rozprávku britskí colníci zrejme počúvajú veľmi často a nepresvedčila ani sudcu, ktorý muža poslal na 11 rokov za mreže.

“Tieto organizované skupiny sú často aktívne v násilnej kriminalite, zneužívaní mladistvých a zraniteľných ľudí,” hovorí Maloney. “Spoliehajú sa práve na pašerákov ako je Čižmár, takže bol kľúčovou súčasťou širokej siete.”

Britská hraničná polícia označila tento úlovok za “významný.” Boj proti drogovým priekupníkom považujú vo Veľkej Británii za veľmi dôležitý. “Kokaín a heroín sú deštruktívne drogy, ktoré ničia celé komunity a životy ich užívateľov.”

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM