Eva Lacová Rôzne

Uprednostňujete prírodné vodné plochy? Riskujete poriadne problémy!

Sinice, či mikroorganizmy dokážu nášmu organizmu poriadne zavariť. Aj Martinčania uprednostňujú kúpanie na prírodných vodných plochách, je to však bezpečne?

Ilustračný obrázok k článku Uprednostňujete prírodné vodné plochy? Riskujete poriadne problémy!
Zdroj: TASR

Mnohí z nás vyrážajú počas horúcich letných dní k vode. Využívame kúpaliská, ale aj prírodné vodné plochy. Podľa Tatiany Červeňovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Martine je však kúpanie v spomínaných prírodných vodných plochách nebezpečné a to hlavne zo zdravotných dôvodov.

„Sú vodne plochy ktoré sú zabezpečené a kontrolované príslušnými orgánmi. U nás v Turci prírodné vodné plochy odsúhlasené a také, ktoré podliehajú nášmu dozoru, nemáme."

Pokiaľ voda nie je kontrolovaná v pravidelných intervaloch nemožno vraj zaručiť zdravotnú bezpečnosť pre kúpajúcich sa. „V prípade takéhoto kúpania treba samozrejme pomýšľať hlavne na mikrobiálne riziká z vody, jednak čo sa týka rôznych infekcií, ktoré by mohli vzniknúť v rámci pokožky, močového ústrojenstva, zápalov očí a podobne,“ prízvukuje Červeňová. Myslíte si, že môžete nezávadnosť vody posúdiť len na základe vášho zraku? Omyl.

„Tá voda môže podľa nášho uváženia a zraku vyzerať úplne v poriadku, ale vždy je potrebné laboratórne zistiť, čo obsahuje".

Ako ďalej informuje Červeňová, "mali sme už podnety na niektoré vodné plochy v minulých obdobiach, kde sme robili rozbory, ktoré ale nevychádzajú v poriadku. Vychádza tam mikrobiálna kontaminácia, rôzne sinice, kultivovateľné mikroorganizmy, ktoré naozaj nie sú vhodné pre styk s ľudskou pokožkou.“

Medzi preferované lokality Martinčanov patria hlavne tie na Lipovci a Šútove , ani jedna zo spomínaných prírodných vodných plôch však nepodlieha kontrole orgánov. „Šútovo ako také dokonca spadá pod RUVZ Dolný Kubín v rámci rozdelenia regiónov ako takých," dodala Červeňová. Kúpanie na prírodných vodných plochách je na vlastné riziko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM