Zuzana Vajayová Rôzne

Úsmev ako dar pomáha už 28 rokov

Deťom z detských domov už 28 rokov pomáha spoločnosť Úsmev ako dar. Začiatky jej činnosti siahajú do roku 1979, keď skupina nadšencov zo Slovenskej televízie začala spolu s umelcami organizovať vianočné besiedky pre chovancov v Holíči.

Z nich sa v roku 1982 vyvinul celoslovenský koncert Úsmev ako dar, prvý benefičný koncert v bývalom Československu. Po krátkom čase sa z neho stalo prestížne podujatie, ktoré upozorňovalo verejnosť na deti žijúce v detských domovoch. Tento rok získal koncert certifikát za to, že je najstarším svojho druhu na Slovensku a v strednej Európe.

V roku 1991 vzniklo občianske združenie Spoločnosť priateľov detských domovov Úsmev ako dar. Jej činnosť sa následne rozšírila o pravidelné aktivity zamerané na deti v detských domovoch. V roku 1996 sa názov organizácie zmenil na Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar.

Spoločnosť počas svojho pôsobenia poukázala na problémy chovancov a na podmienky, v akých žijú. Úsmev ako dar bol jedným z iniciátorov transformácie detských domov internátneho typu na tzv. domovy s charakterom rodinnej výchovy. Prostredníctvom programov spoločnosti sa tiež spojilo viac ako 10.000 dobrovoľní­kov, ktorí pomáhali týmto deťom budovať napríklad trvalejšie sociálne vzťahy.

Filozofiou spoločnosti je, že najvyšším záujmom dieťaťa je možnosť vyrastať vo vlastnej funkčnej rodine. Ak to nie je možné, malo by dieťa vyrastať u príbuzných. Ak ani to nie je reálne, vlastnú rodinu môže zastúpiť náhradná. V prípade, že sa ju nedarí nájsť, môže dieťa vyrastať v zariadení, ktoré rodinu v maximálnej možnej miere nahrádza.

Úsmev ako dar poukazuje na to, že rodiny, ktoré sa ocitli v zložitej životnej situácii, náhradné rodiny a osobitne deti vyrastajúce v systéme ústavnej starostlivosti potrebujú špeciálnu pomoc a ochranu zo strany celej spoločnosti. Jeho práca s rodinou a dieťaťom je preto založená na rozvoji rodičovských zručností, poznaní potrieb a pocitov dieťaťa a jeho bezpodmienečnom prijatí, ako aj na úcte k biologickej rodine dieťaťa.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM