Kultúra

V Martine sa odovzdávali ceny Martina Benku: Kto ich dostal?

Podľa umelcovho želania sa na spomienkovej slávnosti každý rok udeľuje Cena Martina Benku. Je určená začínajúcim i etablovaným výtvarným umelcom a teoretikom umenia, ktorí prácami významne obohatili slovenskú kultúru a umenie.

Ilustračný obrázok k článku V Martine sa odovzdávali ceny Martina Benku: Kto ich dostal?
Zdroj: TASR

Ceny Martina Benku za rok 2015 získali Xénia Bergerová za výtvarnú tvorbu, Roman Popelár za dielo teórie, kritiky a dejín slovenského výtvarného umenia. Cenu absolventovi výtvarnej vysokej školy udelil Fond výtvarných umení Jánovi Juhaniakovi a ocenenie absolventovi dejín umenia dostala za diplomovú prácu Terézia Peterová.

Na pôde Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Martina Benku v Martine ich udelili počas spomienkovej slávnosti pri príležitosti 128. výročia narodenia národného umelca Martina Benku.

Podľa Moniky Válekovej z Múzea Martina Benku sa na spomienkovej slávnosti stretli jeho príbuzní, rodáci, spolupracovníci i obdivovatelia maliarskej tvorby. „V dome, v ktorom Benka žil a tvoril posledných 12 rokov a spolu so svojimi dielami ho daroval štátu, na neho spomínali pozvaní hostia i laická verejnosť,“ uviedla Váleková.

Doplnila, že podľa umelcovho želania sa na spomienkovej slávnosti každý rok udeľuje Cena Martina Benku. Je určená začínajúcim i etablovaným výtvarným umelcom a teoretikom umenia, ktorí prácami významne obohatili slovenskú kultúru a umenie, so zreteľom na Benkov umelecký a hodnotový odkaz. „Zámerom je aj motivácia výtvarných umelcov i teoretikov k ďalšej tvorbe. Ceny Martina Benku každoročne udeľuje Rada Fondu výtvarných umení na základe odporúčania Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku, pôsobiacej pri Fonde výtvarných umení v Bratislave,“ dodala Váleková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM