V stravovacích a ubytovacích službách Prešovský kraj prekonal v platoch 4 ďalšie regióny

Od roku 2010 platy v oblasti stravovacích a ubytovacích služieb rástli, priemerná mzda tvorí 729 eur v hrubom. Z pohľadu na typické pozície v tomto odvetví vyplýva, že najvyššiu priemernú mesačnú mzdu majú šéfkuchári, v priemere zarobia 1 217 eur v hrubom.

Ilustračný obrázok k článku V stravovacích a ubytovacích službách Prešovský kraj prekonal v platoch 4 ďalšie regióny
Zdroj: TASR

Podľa portálu Platy.sk nadpriemerné platy má tiež manažment a kvalifikovaní zamestnanci. Platy nad úrovňou priemeru majú tiež zamestnanci v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Zaujímavosťou však je, že Prešovský kraj prekonal v platoch štyri slovenské regióny.

Platy v službách za uplynulé roky rástli. Priemerná mzda tvorí 729 eur v hrubom

Od roku 2010 platy v oblasti stravovacích a ubytovacích služieb rástli. Portál Platy.sk zaznamenal najväčší nárast zvyšovania miezd o 6 % v minulom roku. Kým v roku 2010 tvorila priemerná hrubá mesačná mzda 581 eur, v tomto roku zarobia zamestnanci v službách o 148 viac. Ich priemerné hrubé mesačné platy sa nachádzajú na úrovni 729 eur.

Hlavná turistická sezóna je v plnom prúde a návštevnosť Slovenska v uplynulých mesiacoch rástla. Podľa štatistík Slovenskej agentúry pre cestovný ruch sa počet návštev a dovoleniek domácich aj zahraničných turistov na Slovensku zvýšil. Dovolenku na Slovensku teda vyhľadáva čoraz viac domácich, ale aj zahraničných turistov.

„Väčší záujem o turizmus na Slovensku môže byť dôvodom na vyšší rast platov, ako je celoslovenský priemer,“ uviedol Miroslav Dravecký, produktový manažér Platy.sk.

V poslednom období firmy najviac zvýšili dopyt po kandidátoch do služieb a cestovného ruchu. Podľa Profesia.sk, ponuky v oblasti služieb vzrástli v prvom polroku 2016 o 73 %, v cestovnom ruchu o 39 %. Vývoj trhu práce sa zrejme odzrkadľuje aj na ekonomickej situácii Slovákov, keďže pokles nezamestnanosti priniesol aj viac pracujúcich ľudí na trh, ktorí si môžu dovoliť minúť viac financií, ako v predchádzajúcom období.

Najlepšie zarábajú šéfkuchári, ich mzda je oproti priemeru vyššia o 488 eur

Pracovných príležitostí v oblasti služieb je mnoho, firmy však majú čoraz väčší problém nájsť na tieto pozície vhodných kandidátov. Preto nás zaujímalo, na akej úrovni sa nachádzajú platy typických pozícií v oblasti stravovacích a ubytovacích služieb. Medzi nadpriemerne zarábajúcich patria najmä šéfkuchári a správcovia ubytovacích zariadení. Najvyššiu priemernú mesačnú mzdu majú šéfkuchári, v priemere zarobia 1 217 eur v hrubom. Naopak, najnižšie platy majú recepčné, čašníci a chyžné.

S technickým zameraním môžu zamestnanci zarobiť o 111 eur viac, ako bez neho

Významnú rolu v platovom ohodnotení zohráva aj úroveň pracovnej pozície. Najlepšie zarábajúcu skupinu tvoria TOP manažéri. Ich priemerná mesačná mzda je ešte o 1 211 eur vyššia, ako je celoslovenský priemer v tomto odvetví. Jednoznačne najlepšie zarába generálny riaditeľ, ktorého celkový hrubý mesačný plat tvorí v priemere 2 860 eur. Najlepšie zárobky majú tiež IT manažéri, výkonní riaditelia alebo technickí manažéri. Oproti nim sú platy v nižšom a strednom manažmente nižšie o 718 eur v hrubom.

Ak sa pozrieme na rozdiely medzi kvalifikovanými zamestnancami s technickým zameraním a bez neho, rozdiel v ich priemerných mzdách tvorí 111 eur. Najmenšie mzdy majú pomocní zamestnanci. Na týchto pozíciách pracujú pomocní kuchári, pokladníci, plavčíci a upratovačky. Priemerný plat pokladníka tvorí v priemere 494 eur mesačne v hrubom.

V stravovacích a ubytovacích službách sa Prešovskému kraju podarilo v platoch prekonať 4 kraje

Z pohľadu na priemerné platy v stravovacích a ubytovacích službách vyplýva, že nadpriemerné platy majú zamestnanci v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Zaujímavosťou však je, že práve v tomto odvetví sa Prešovskému kraju podarilo v plate prekonať štyri ďalšie slovenské regióny.

„Prešovský kraj preskočil ďalšie 4 kraje v priemernom plate v danom odvetví, čo môže súvisieť s významným vplyvom cestovného ruchu v tomto regióne. Oblasť Vysokých a Nízkych Tatier, Slovenského raja, Pienin a pod., je turisticky veľmi atraktívna, láka klientov stravovacích a ubytovacích služieb, čo prispieva k vyšším príjmom zariadení. To umožňuje nastavenie platov na vyššej úrovni ako napríklad v Nitrianskom či Žilinskom kraji,“ uviedol Miroslav Dravecký z portálu Platy.sk.

Zdroj: Profesia.sk

Odporúčame