Rôzne

Vedci radia: Vieme, ako deti ochrániť pred kožnými ekzémami

Nikotínamid je to zázračné slovo, ktoré poprední vedci berú za základ v boji proti kožným chorobám.

Nemôžete sa vyspať, pretože vaše dieťa kvôli kožnému ekzému preplače celú noc. Svrbí ho telo, fľaky na koži sa škrabaním zväčšujú, sú bolestivé, pohľad na krvavé podliatiny desí. Situácia, ktorú zažívajú desiatky tisícov rodičov po celom svete, má aktuálne dostať riešenie. Vedci z univerzity v Southaptone na juhu Anglicka totiž prišli s tvrdením, že základom odbúrania tohto problému je vysoká hladina nikotínamidu v krvi vášho dojčaťa.

Nikotínamid je vo vode rozpustný vitamín zo skupiny B vitamínov. Konkrétne ide o vitamín B3.

PREČÍTAJTE SI: Keď prestane biť, je neskoro: Poznáte recept na zdravé srdce?

Základom je strava

Čo to ale znamená v praxi? Nový výskum ukazuje na fakt, že vitamín B3 môže zlepšiť celkovú štruktúru, vlhkosť a pružnosť pokožky. Stačí k tomu konzumovať mäso, ryby, hríby a orechy resp. telo zásobovať spomínaným nikotínamidom, pričom štúdia predpokladá, že sa problém zníži až o 30 percent. Práve krém obsahujúci tento vitamín sa používa pri liečbe kožných ekzémov. Vedci sa ďalej domnievajú, že tryptofán, aromatická aminokyselina, ktorú nájdeme vo väčšine bielkovín, by mohol vyvolať rovnakú reakciu.

Anglickí vedci narábajú s ideou, že stav kože sa čiastočne vyvíja už v maternici, logicky preto matkám radia, aby vo vyššej miere konzumovali práve orechy, hríby či mäso. „Hovoríme to stále, ženy by počas tehotenstva mali dbať na to, aby konzumovali len zdravú a vyváženú stravu. To je základ, to je predpoklad, aby vaše dieťa predišlo neželaným zdravotným problémom,“ hovorí Keith Godfrey, ktorý v na univerzite v Southamptone pôsobí ako profesor.

PREČÍTAJTE SI: Prevencia nadovšetko. Nepodceňujte ju, ide predsa o život!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM