tp Rôzne

Verejná obývačka: V rodinnom centre Wings nájdu oporu už aj týrané ženy

Keďže ženy na materskej dovolenke z Martina a okolia pociťovali nedostatok možností, kde môžu aktívne tráviť čas so svojimi deťmi, vymieňať si skúsenosti a získavať odborné informácie z oblasti starostlivosti o dieťa, rozhodli sa tie isté ženy v roku 2003 založiť centrum, kde nájdu všetko v jednom.

Ilustračný obrázok k článku Verejná obývačka: V rodinnom centre Wings nájdu oporu už aj týrané ženy
Zdroj: O.z. WINGS FOREVER

Občianske združenie WINGS FOREVER funguje tri roky, no už desať rokov dobrovoľníčky vtedy ešte Martinského rodinného centra realizovali množstvo aktivít nie len na lokálnej ale aj celoslovenskej či dokonca celosvetovej úrovni. Na otázky, čo všetko môžu rodičia s deťmi nájsť v rodinnom centre Wings, a aké otázky dominujú medzi čerstvými mamičkami odpovedala jedna z koordinátoriek Gabika Belanová.

Čo ponúka rodinné centrum Wings?

Cieľom bolo vytvoriť niečo ako verejnú obývačku, priestor na hranie, diskusie a neformálne stretnutias odborníkm. Rodičia majú tak možnosť s deťmi navštevovať pravidelné krúžky ako napríklad cvičenie na fitloptách, herňu Montessori alebo sa zapojiť do tvorivých dielní, burzy detských vecí či absolvovať rôzne kurzy ako viazanie detí do šatiek alebo prednášky o vzťahovej výchove a podobne.

Pracujú tu odborníčky/od­borníci, alebo môže svojou aktivitou prispieť hocikto so zaujímavým nápadom a skúsenosťou?

Rodinné centrum funguje hlavne na princípe dobrovoľníctva a vytvorenia akejsi komunity. Vždy privítame maminky, oteckov, starých rodičov alebo hocikoho, kto má chuť a nové nápady. Tešíme sa každému novému členovi.

Aká je približne návštevnosť?

Týždenne naše centrum navštívi asi 60 – 70 detí s rodičmi.

Účasť je najmä zo strany mamičiek?

Najväčšiu a pravidelnú časť tvoria maminky. No prídu ku nám stráviť čas s deťmi aj oteckovia či starí rodičia. Jedným z cieľov rodinného centra je vytvoriť priestor, kde môžu tráviť čas celé rodiny.

U pravidelných návštevníkov badať aj progres napríklad vo výchove detí?

To vedia najlepšie rodičia, ale prvé deti už postupne dospievajú a už aj oni sa dobrovoľne zúčastňujú akcií a aktivít centra. Minimálne ich to podporilo v dobrovoľníctve či v komunitnej práci. Mladšie deti chápu centrum ako miesto, kde sú s rodičmi a inými deťmi, treba sa tam deliť ale aj spolupracovať, je to naše aj spoločné.

O ktoré aktivity, kurzy či prednášky je najväčší záujem?

Záujem je rovnomerne rozložený. Snažíme sa počúvať, o čo majú rodičia záujem a také aktivity ponúkať. Každá maminka a dieťatko sa nájdu v inej aktivite. No sú aj také, ktoré chodia na viaceré krúžky súčasne. Často sa stáva, že rodičia sami prídu s tým, že chcú niečo urobiť pre iných rodičov a pripravia napríklad tvorivé dopoludnia.

Možno povedať, že v rámci starostlivosti o dieťa je niečo, s čím majú príchodzie matky vyslovene problém?

V centre pôsobím ako laktačná poradkyňa a maminky za mnou chodievajú s viacerými otázkami. Všeobecne mám ale pocit, že dnešná doba je pre maminky veľmi mätúca, nakoľko sa na ne z každej strany valí množstvo rôznych informácií a oni sa v tom nevedia orientovať.

Dominuje nejaká problematika v rámci sociálnej sféry?

Teraz sa objavuje fenomén lesných škôlok. Veľa mamičiek, s ktorými sa stretávam v centre rieši otázku, kam dať dieťa do škôlky. Uvítali by aj niečo ako lesná škôlka či lesný klub. Čoraz viac rodičov sa totiž snaží viesť svoje deti späť k prírode.

Zaspomínaš si na možnosti v minulosti v porovnaní s dnešnými časmi?

Teraz je na jednej strane obrovský pretlak informácií, ktorý nejedného človeka môže zmiasť. Veľká výhoda je však v tom, že maminky môžu tráviť materskú dovolenku aj príjemne a to aj vďaka miestam ako sú rodinné centrá, ale aj na veľa verejných miestach sa začínajú objavovať detské kútiky a akcie kde sa dá prísť aj s dieťaťom.

Čo najbližšie chystá rodinné centrum Wings?

Rodinné centrum je zapojené do celoslovenskej akcie Míľa pre mamu, ktorá sa uskutoční 7. mája. Začínať sa bude o 15:30 pred našim centrom a pochod bude končiť míľovým piknikom v záhrade SNM. V záhrade je prichystaná míľová torta, občerstvenie či darčeky pre účastníkov pochodu. Okrem toho sa centrum zapojilo aj do celoslovenského projektu Ženy ženám. Ženy, ktoré sú obeťou domáceho násilia môžu u nás nájsť ten prvý kontakt pri riešení tohto problému. Poskytneme im oporu, anonymné poradenstvo a potrebné informácie o inštitúciách, na ktoré sa majú obrátiť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM