Rôzne

Virtuálny boj: Google prišiel s chatom budúcnosti, Facebook má zblednúť od závisti

Má záujem o Twitter, zarmútila konkurenčný Facebook. Spoločnosť Google predstavila pútavé novinky.

„Allo, je tam niekto?“ Nie, nejde o preklep, v tomto prípade sa popredná spoločnosť Google zameraná na internet chváli chatom založenom na umelej inteligencii. Dala mu meno Allo, čo foneticky pripomína pozdrav „Hello“ (ahoj), ktorý je jedným zo základných momentov, ako nadviazať konverzáciu a práve o ňu vo svete messengerov ide.

V Kalifornii sídliaca spoločnosť sa v ostatnom čase venovala vývoju aplikácie, ktorá by spĺňala požiadavky modernej klientely. Vychádzala pritom z faktu, že čoraz viac ľudí po celom svete trávi čas „pred displejom smartfónu“. Na prvý pohľad bežná aplikácia je pre Google výrazným krokom vpred v boji s konkurenciou, ktorou sú Facebook Messenger, WhatsAppSnapchat. Navyše má byť akýmsi upgradom vlastného produktu Google Hangouts.

Aplikácia Allo sa oficiálne na verejnosť dostala v stredu 21. septembra a zadarmo si ju v obchode Google Play môžu stiahnuť vlastníci telefónov s Androidom i majitelia iPhonov. Našinca poteší zistenie, že služba je dostupná v slovenskom jazyku, naopak, negatívom je, že virtuálny asistent slovenčinu neovláda.

PREČÍTAJTE SI: Revolúcia v cestovaní už nie je sci-fi! Spoznajte svet v pohodlí svojej obývačky

Komunikácia založená na emóciách

Allo stojí a padá na umelej inteligencii (UI), tá sa dokonca dokáže učiť. V praxi to prebieha ako pri bežnom chatovaní, UI ale aktívne vstupuje do komunikácie, ponúka zaujímavé návrhy, fotky. Predstavte si, že sa s kamarátmi dohadujete, do akého baru „skočíte“ cez víkend, Allo vám okamžite ponúkne zoznam takýchto zariadení vo vašom okolí, navyše ich slovne či pomocou emotikonov ohodnotí.

Celý koncept Google je založený na vyjadrovaní emócií, okrem spomínaných emotikonov ich dotvárajú nálepky, písmo, ktoré sa dá podľa dôležitosti zväčšiť či zmenšiť, rovnako tak aj možnosť dokresliť na odoslané obrázky, čo vám len napadne.

Aby niečo takéto mohlo fungovať, musí byť v komunikácii prítomný Google asistent, ktorý vystupuje ako reálna osoba. Neviete, čo si uvariť na večeru, zaujíma vás program kín, alebo chcete s blízkymi zájsť na výlet? Toto všetko a oveľa viac vám Google asistent zodpovie. Vývojári spoločnosti, ktorá má ročný zisk takmer 15 miliárd eur, ale upozorňujú na nedostatky aplikácie. Umelá inteligencia bude dokonalejšia, čím sa toho viac naučí. Predpokladá sa, že by postupom času mala byť v odpovediach i návrhoch čoraz presnejšia.

Pomocou Alla má byť bežné chatovanie oveľa viac podobné dnešnej pretechnizovanej dobe, užívatelia ocenia možnosť využiť inkognito režim, nastavenie životnosti správy i množstvo interaktívnych pomôcok, ktoré z chatovania robia zábavu.

PREČÍTAJTE SI: Drony sú lietajúce roboty budúcnosti. Čo všetko už dokážu?

Zdroj: YouTube.com

Snaha odstaviť konkurenciu

Google sa v týchto dňoch snaží sfinalizovať ponuku na odkúpenie sociálnej siete Twitter, čo len ukazuje, že takzvaný messaging je silnejúcim fenoménom, ktorý sa môže rovnať s browsovaním (surfovaním po webe prostredníctvom vyhľadávačov, pozn.).

Navyše to má byť aj reakcia na počínanie si Facebooku, ktorý pred dvomi rokmi vynaložil približne 17 miliárd eur na komunikačnú aplikáciu WhatsApp. Vrcholní členovia Googlu sa navyše netaja predstavou ovládnuť „virtuálny svet“. Skeptici však už hneď na počiatku Alla tvrdia, že ten dopadne ako Google+, sociálna sieť, ktorá mala konkurovať Facebooku, ale na celej čiare zhorela.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM