Správy

Výsledok mimoriadneho MsZ: Zastupovať nás v kauze 8 mil. pohľadávky bude nový právnik!

Mesto Martin bude v konaní pred Ústavným súdom SR v kauze osemmiliónovej pohľadávky zastupovať právnik Peter Kubina. Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine o tom rozhodli na mimoriadnom zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Výsledok mimoriadneho MsZ: Zastupovať nás v kauze 8 mil. pohľadávky bude nový právnik!
Zdroj: Dnes24.sk

Advokátska kancelária Tora Legal v predchádzajúcich dňoch požiadala o ukončenie spolupráce s Mestom Martin, v rámci ktorej ho zastupuje v konaní pred Ústavným súdom v kauze pohľadávky za osem miliónov eur. Primátor Andrej Hrnčiar vzal žiadosť kancelárie na vedomie a predložil ju vo štvrtok poslancom mestského zastupiteľstva na mimoriadnom zasadnutí.

Mesto dostalo dve ponuky

Mestské zastupiteľstvo mi dalo mandát, aby som rokoval so spoločnosťou Tora Legal o zrušení zmluvy. Dostali sme dve ponuky od renomovaných ústavných právnikov Daniela Lipšica a Petra Kubinu na bezplatné zastupovanie v tejto kauze. A chcel som, aby zastupiteľstvo rozhodlo, s ktorým právnym zástupcom podpíšeme zmluvu na zastupovanie pred Ústavným súdom,“ povedal Hrnčiar.

Očakáva sa odpolitizovanie kauzy

Schválením Kubinu sa podľa Hrnčiara celá kauza odpolitizuje. „Ale hlavne sa nasmeruje celé vnímanie kauzy na meritum veci. A to je, že ide o škandalózne rozhodnutie súdov, že boli porušené naše ústavné práva a že ide o bezprecedentný útok na verejné financie,“ zdôraznil martinský primátor.

Martin Kubina podľa vlastných slov celú kauzu mesta sledoval a zastupovať sa ho rozhodol, pretože išlo o princíp. „Videl som, že sa tam zrodili nejaké podozrivé súdne rozhodnutia, ktoré nemali veľmi oporu v práve a v logike. A emocionálna časť dôvodov bola tá, že z Martina pochádzam. Dlho som tam žil a napriek tomu, že tam už nebývam, stále sa tam cítim ako doma,“ reagoval na rozhodnutie martinských poslancov.

Hlasovania sa zdržal Peter Vons.

Môj názor bol, že by sme predsa len mali mať možnosť si vybrať. Tu nám boli ponúknuté dva možné výsledky. Ale s tým, že sme cítili, že pán Lipšic to nemôže byť, pretože sa to spája s politikou,“ uviedol poslanec MsZ Peter Vons.

Kubík verí v úspech

Majiteľ pohľadávky, právnik Peter Kubík, rozhodnutie spoločnosti Tora Legal ukončiť zastupovanie mesta Martin víta a považuje ho za výsledok tlaku verejnosti, ktorá je citlivá na predražené zákazky z verejných rozpočtov.

Keďže momentálne spor prerokúva Najvyšší súd SR v konaní o mimoriadnom dovolaní generálneho prokurátora, Ústavný súd nemôže vo veci sťažnosti mesta Martin konať. Očakávam preto, že Ústavný súd sťažnosť odmietne. Dúfam, že pôsobenie doktora Kubinu ako zástupcu mesta Martin prispeje k riešeniu veci dohodou a nedopustí, aby sa vec v dôsledku dočasného zdanlivého "úspechu“, spočívajúceho v zvrátení právoplatne rozhodnutej veci v rozpore s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), natiahla o niekoľko rokov, počas ktorých sa dlh mesta Martin bude zvyšovať o 1070 eur denne na úrokoch," dodal Kubík.

Minulosť kauzy

Mesto Martin musí podľa rozsudku Najvyššieho súdu (NS) SR z 26. februára 2015 v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole, a. s., zaplatiť 8,4 milióna eur firme PK Faktoring právnika Petra Kubíka.

Mesto sa obrátilo na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie, a zároveň požiadalo o odklad vykonateľnosti. Uznesenie o odklade vykonateľnosti vydal senát NS 19. júna. Za bývalého primátora Stanislava Bernáta malo mesto Martin v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát.

V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť vyše 103 miliónov slovenských korún (3,42 milióna eur).

Čítajte tiež: Kauza 8 mil. pohľadávky sa zamotáva: Advokátska kancelária Tora Legal chce ukončiť spoluprácu

Foto: Mesto Martin

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM