Michal Demjanovič Rôzne

Žilinský kraj, cyklistický raj: Župatour má už 2174 účastníkov!

Prvý ročník odštartoval v Turčianskych Tepliciach, presunul sa do Liptovskej Lúžnej, Súľovských skál a neobišiel ani Dolný Kubín. Posledné kolo uzavrelo v sobotu 17. septembra 282 pretekárov v Snežnici.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský kraj, cyklistický raj: Župatour má už 2174 účastníkov!
Zdroj: TASR

Na štart prvého ročníka cyklistických pretekov Župatour sa od apríla do septembra postavilo v piatich historických regiónoch Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) 2174 cyklistov. Informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Doplnila, že prvý ročník odštartoval v Turčianskych Tepliciach, presunul sa do Liptovskej Lúžnej, Súľovských skál a neobišiel ani Dolný Kubín. Posledné kolo uzavrelo v sobotu 17. septembra 282 pretekárov v Snežnici. „Žilinský kraj je skutočným rajom pre cyklistov a aj keď budujeme nové cyklochodníky, pridávame a opravujeme cykloznačenie, chceli sme urobiť niečo akčné a dynamické, a tak vznikla Župatour. Je to skvelý projekt, ktorý dokázal nadchnúť viac ako 2000 športovcov. Preto ma teší, že sa nám podarilo aj takýmto spôsobom podporiť cyklistiku na území nášho kraja a zapojiť všetky vekové generácie,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár, ktorý sa do Župatour aktívne zapojil.

Zdroj: TASR

Koordinátor Župatour Slavomír Strečanský vyzdvihol najmä odhodlanosť pretekárov. „Často museli šliapať v náročných podmienkach. Či už to bola nesmierna horúčava alebo výdatný dážď. Počasie sme však ovplyvniť nemohli, a preto patrí obdiv každému, kto sa postavil na štart a zúčastnil sa Župatour. Verím, že záujem bude rásť a budúci rok si opäť vychutnáme päť výnimočných pretekov,“ dodal Strečanský.

Mohlo by vás zaujímať: Akčný výlet na bicykli? Toto sú naše tipy na cykloturistiku v okolí

Pretekári, ktorí absolvovali minimálne štyri z piatich kôl Župatour, získali po posledných pretekoch v Snežnici cyklodresy. „Aby sme cyklistov motivovali prejsť čo najviac z našich regiónov, vytvorili sme špeciálne dresy vo farbách samosprávneho kraja. Tie postupne odovzdáme takmer 60 účastníkom. Na ďalších súťažiach i mimo nášho kraja či dokonca mimo Slovenska tak môžu reprezentovať ŽSK,“ zdôraznil Blanár.

ŽSK po skončení pretekov plánuje pokračovať v ďalšom rozvoji cyklistiky. „Veríme, že jeseň bude pre cyklistov rovnako priaznivá a priláka ich čo najviac na naše cyklochodníky. Čoskoro začneme s asfaltovaním nového úseku BikeKIA spájajúceho hrady Strečno a Budatín. Rovnako naďalej pracujeme na projektoch nových cyklotrás či už zo Strečna do Vrútok alebo z Budatína po hranicu s Trenčianskym krajom,“ podotkla vedúca oddelenia cestovného ruchu Úradu ŽSK Barbora Zigová. Upozornila, že milovníci cyklistiky môžu ešte tento víkend využiť cyklobusy, ktoré budú v sobotu a nedeľu naposledy premávať do Bystrickej a Terchovskej doliny.

Čítajte tiež:

Žilinský mestský polmaratón: Dážď štart neprekazil, vyhral Juraj Vitko

Rozhovor so žilinským trénerom karate: V minulej sezóne sme získali až 184 medailí!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM