tp Rôzne

Aká je cesta k vysnívanému domu? Martinčanka Renáta približuje svoju skúsenosť

Okrem túžby a dostatočného množstva peňazí na účte vyžaduje kúpa domu veľa energie. Človek musí niekedy upustiť aj zo svojich nárokov. Keďže niektorí z vás možno budete v budúcnosti túto otázku riešiť, priblížime vám tento proces na základe osobnej skúsenosti.

Ilustračný obrázok k článku Aká je cesta k vysnívanému domu? Martinčanka Renáta približuje svoju skúsenosť
Zdroj: TASR

Kúpiť rodinný dom sa rozhodla Renáta z Martina. Keďže je to veľká investícia, netreba pri tom nič zanedbať. Aby našla ten správny, čo najviac zodpovedajúci jej ideálom a zároveň rozpočtu, na ceste za kúpou vlastného domu je už rok. Renáta našej redakcii priblížila doterajšiu cestu ku kúpe domu, jej úskalia a skúsenosti s večným rozhodovaním.

Kupujúca sa so svojou malou dcérkou túži presťahovať do rodinného domu a užívať si atmosféru rodinnému domu vlastnú. Jej nároky na budúci príbytok sú : minimálne štyri obytné izby, záhrada s plochou cca 600 m2, pričom rozpočet na kúpu záujemkyňa o dom stanovila na 120 000 eur. Dom by sa mal nachádzať najlepšie v meste, maximálne do 10 km od Martina.

Cena je asi prvá vec, ktorá ovplyvní rozhodnutie kupujúceho. Dá sa v tomto smere aj vyjednávať?

Myslím, že ak niekto chce nehnuteľnosť predať a nie predávať, určite je možnosť na cene sa dohodnúť. Moja skúsenosť je, naopak taká, že predávajúci si doslova postaví hlavu a za každých okolností trvá na svojej cene. Ochota vyjednávať je podľa mňa dosť nízka a často je predávajúci pripravený znížiť cenu max. o pár tisíc eur, zvyčajne okolo 5000. Samozrejme záleží na tom, aký motív má predávajúci na predaj nehnuteľnosti. Pokiaľ dom zdedil po rodičoch, nemá snahu ho rýchlo predať a v takom prípade o cene ani nemieni vyjednávať.

Ako sa hýbe tvoj rozpočet? Bola by si schopná priplatiť, keď vidíš dom, ktorý ťa naozaj oslovil?

Áno, iste. Bydlisko človek nemení často a ak nehnuteľnosť spĺňa väčšinu požiadaviek, určite sa oplatí zainvestovať o niečo viac.

Pri samotnej cene nehnuteľnosti sa, logicky, zámer kupujúceho a predávajúceho líši. Ceny, ktoré si mala možnosť preskúmať hodnotiš ako adekvátne?

Predávajúci často nedokážu reálne ohodnotiť stav svojej nehnuteľnosti a aj cenu nastavia značne vyššiu. Krútim hlavou nad tým, keď niekto do ponuky napíše, že sa jedná o celkovú rekonštrukciu domu, pričom vlastník vymenil len staré drevené okná za plastové a kúpil novú kuchynskú linku:)

Čo hodnotíš pri nastavenej cene nehnuteľnosti ako najčastejší problém?

Logicky sa k tomu staviam tak, že čím dlhšie je dom na trhu, tým viac by mal byť predávajúci na rokovaní o konečnej cene prístupnejší. Často je však realitou, že predávajúci svoju nehnuteľnosť za rovnakú cenu ponúka aj niekoľko rokov, kým sa nájde kupec.

Koľko prehliadok si už absolvovala?

Za približne rok som absolvovala už asi 20 obhliadok. Ešte pred stretnutím s realitným maklérom sa zvyčajne prejdem po okolí, zhodnotím lokalitu. Až potom si dohodnem samotnú obhliadku.

Pomáha ti ponuky vyhodnotiť aj nejaký odborník?

Vizuálne a pocitovo dom dokážem zhodnotiť sama, no technicky nie som celkom zdatná a nechcem riskovať. Na obhliadky volám vždy človeka, ktorý dokáže fundovane ohodnotiť aj túto stránku. Pre mňa je dôležité kúpiť dom zdravý, staticky, stavebne a technicky v poriadku. Všetko ostatné si viem zabezpečiť aj vo vlastnej réžii.

Keďže ten správny dom hľadáš už rok, čo ti zatiaľ nevyhovovalo na tých obhliadnutých?

Každý z nás má svoj sen o bývaní. Ja mám svoje nároky a požiadavky tiež a najideálnejšie by bolo postaviť dom presne podľa mojich predstáv. Nakoľko ceny pozemkov sú v blízkom okolí mesta dosť vysoké, a pritom nespĺňajú moje podmienky pre stavbu domu – napríklad často chýbajú siete, je pre mňa nereálne ísť touto cestou. Preto som sa rozhodla kúpiť už hotový dom. Nemám odvahu pustiť sa sama do stavby nehnuteľnosti.

Pripúšťaš aj ústupky z tvojej strany?

Mám v pláne dodržať svoje hlavné požiadavky, kým dom naozaj kúpim. Som síce pripravená aj na kompromisy, no čas ma netlačí a radšej si všetko poriadne zvážim, než by som mala potom ľutovať.

Čo odporúčaš ľuďom, ktorí si chcú kúpiť dom?

Najmä neveriť všetkému, čo sa v ponuke prezentuje. Zarazilo ma, že niektorí makléri nemali o ponúkanej nehnuteľnosti takmer žiadne informácie. Dokonca som sa stretla s tým, že nesedela veľkosť ponúkaného pozemku s tým, čo bolo zapísané v katastri, alebo mi sám majiteľ účelovo klamal o veku či stave nehnuteľnosti. Všetko si treba overiť, zvážiť a až potom pristúpiť ku konečnému rozhodnutiu. Určite treba ísť za svojim snom o živote v dome. Ja sa veľmi teším, ako s dcérkou a psom budeme spoločne tráviť čas v záhrade :)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM