Tlačové správy

Aké sú poplatky za vedenie účtu a čo spraviť, ak chcete mať vedenie účtu bez poplatku?

Podľa prieskumov prebieha vo Švédsku až 85 % všetkých transakcií bezhotovostne. V tejto krajine môžete prekvapujúco aj milodar v kostole „odovzdať“ kartou. Až dve tretiny švédskych obchodníkov prezradilo, že po roku 2030 už nebudú prijímať hotovosť.

Ilustračný obrázok k článku Aké sú poplatky za vedenie účtu a čo spraviť, ak chcete mať vedenie účtu bez poplatku?
Zdroj: ČSOB

Platenie kartami či mobilmi je budúcnosťou aj na Slovensku. Existujú spôsoby, ako používať moderný spôsob platenia zadarmo?

Poplatky za vedenie účtu sú rôzne

Mesačné poplatky za účet sa rôznia. Niektoré banky vám ho ponúknu bez poplatku, no musíte splniť konkrétne podmienky, napríklad vykonať určitý počet platieb kartou, previesť na účet minimálnu sumu či využívať ďalšie služby z ponuky. Vedenie účtu je však väčšinou spoplatnené sumou, ktorá len pri prémiových produktoch presiahne hranicu 12 eur/mesačne. V tomto prípade však často získate aj služby, ktoré pri účtoch bez poplatkov chýbajú a na ktorých ušetríte – neobmedzený výber z bankomatov v zahraničí, cestovné poistenie ku karte či SMS o pohyboch. Najlepším riešením je zvážiť si svoje potreby a vybrať účet tak, aby ste neplatili za to, čo nepotrebujete.

Ako na účet bez poplatkov

Účet bez poplatkov môžete získať prakticky v akejkoľvek banke. Musíte však splniť špecifické požiadavky – niekde sú veľmi ľahko splniteľné (napríklad stačí pravidelný príjem v minimálnej hodnote 400 eur), inde okrem minimálneho počtu pohybov žiadajú od vás aj využitie ďalších ponúkaných služieb. Možnosťou je však získať aj zľavy z poplatkov, napríklad v ČSOB v prípade online založenia prvého účtu, neplatíte za jeho vedenie 6 mesiacov ani cent. Pokiaľ budete účet aktívne využívať t.j., príde vám na účet mesačne aspoň 400 eur, urobíte 5 platieb kartou a 3 pravidelné platby, získate zľavu 50 %.

Účty zadarmo pre študentov

Samostatnou kategóriou je študentský účet, ktorý je zameraný hlavne na študentov. Najčastejšie sa stretneme s vekovým intervalom 15 – 28 rokov, niektoré banky však môžu mať túto hranicu mierne pozmenenú. Tento účet je určený primárne mladým ľuďom a väčšinou je jeho vedenie bez poplatkov. Ďalšou kategóriou sú účty pre najmenších – napríklad v ČSOB ponúkajú účet Sloník určený pre všetkých novorodencov až do ich 15 rokov. Ak ste doteraz váhali so založením účtu kvôli poplatkom, existuje množstvo spôsobov, ako získať jeho vedenie zadarmo, stačí ak zvážite všetky svoje potreby.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: ČSOB
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM