tp Rôzne

Cukrárka Jana o svojich výtvoroch: Najväčšia torta mala vyše 20 kilogramov, piekla aj mužské prirodzenie

Ak sa niekde v blízkosti servíruje torta, viacerým sa hneď spravia chúťky. Nie je to súčasť nášho každodenného jedálnička, preto táto sladká pochúťka doslova vyzýva k túžbe sa trochu rozmaznať a ochutnať z nej. A to najmä, keď vyzerá tak vábne ako od cukrárky Jany Vojtovej.

Ilustračný obrázok k článku Cukrárka Jana o svojich výtvoroch: Najväčšia torta mala vyše 20 kilogramov, piekla aj mužské prirodzenie
Zdroj: archív Jana Vojtová

Za posledné roky aj na Slovensku zaznamenali doslova boom fondánové torty v tvare rôznych predmetov, so symbolmi obľúbených aktivít alebo s podobizňami rozprávkových bytostí či rodinných príslušníkov. Kombinácia príťažlivého vizuálu a rozmanitých chutí je nepochybne vábna. Torty sú predsa súčasťou dôležitých životných udalostí, ich oslavou, a preto si dávame na nich záležať. Na ich výrobe si však dáva záležať aj cukrárka Jana Vojtová z Turčianskej Štiavničky. Našej redakcii priblížila výrobu týchto chutných umeleckých skvostov.

Ako dlho sa venujete cukrárskej výrobe?

Profesionálne sa cukrárstvu venujem tri roky. Dlho pred tým však bolo pečenie a zdobenie tort mojim koníčkom.

Čo vás k tomu viedlo?

Moja stará mama bola vychýrená cukrárka, ktorá chodila pekávať na svadby a oslavy. Trávila som u nej veľa času a v kuchyni mala stále porozkladané plechy, korpusy, koláče. Pieklo sa u nás v podstate neustále, takže som s týmto remeslom bola v kontakte od útleho detstva.

Aká bola cesta k tomuto sladkému remeslu?

V dobe, kedy piekla moja stará mama, o fondánových tortách vedel málokto. Torty ozdobovala čokoládou, orechmi, lentilkami a plnkou. Z pasívneho pozorovateľa zo mňa sa stávala aktívna pomocníčka. Predovšetkým úlohu finálneho zdobenia tort som prebrala postupom času ja. Naučila som sa aj upiecť poctivú domácu tortu a zákusky. Napokon, keď už stará mama piecť torty nemohla, rodina a známi sa začali obracať na mňa. Začala som experimentovať aj pri zdobení, začala som si vyrábať vlastnú fondánovú hmotu a ozdoby, pričom som však stále zachovávala poctivú domácu receptúru tort starej mamy.

Vymyslieť a vyrobiť ozdoby je určite náročné… Po estetickej stránke ste sa ozdobovať naučili sama?

Som samouk a všetky postupy zdobenia som sa naučila väčšinou sama. Veľkým pomocníkom je v tomto prípade, samozrejme, internet, ktorý je plný postupov a nápadov.

Aký je postup celého procesu? Návrhy podľa témy vymýšľate sama alebo si dizajn určujú skôr zákazníci?

Vo väčšine prípadov príde zákazník s hotovou predstavou, nákresom alebo fotografiou. Pri svadobných tortách však so zákazníkmi torty takpovediac skladáme. Vymýšľame, čo na ktoré poschodie pôjde, aby bola torta vizuálne vyvážená. Samozrejme, aj tu je veľkou inšpiráciou internet, nikdy sa však torta nedá spraviť presne podľa predlohy. Keďže mám už svoj štýl zdobenia, na finálnej torte jednoducho vidno určitý rukopis.

Niektoré bývajú aj dosť veľké. Máte nejakú výraznú “rekordmanku“?

Najväčšiu tortu som robila na narodeniny jedného obchodného domu, pričom mala 20 kilogramov. Veľké tiež bývajú svadobné 5-poschodové torty, ktoré sú aj náročné na prevoz kvôli svojej výške.

Ako dlho približne trvá vyrobiť takúto štýlovú fondánovú tortu?

Tort robievam viac naraz. Piecť začínam už v pondelok, prípadne v utorok a dokončujem ich piatky a soboty, pred vyzdvihnutím zákazníkmi. Časovo je však práca na každej torte veľmi individuálna, niekedy aj 12 hodín denne modelujem fondánové kvietky, inokedy mi celý deň zaberie modelovanie postavičiek, ktoré treba predpripraviť, aby vytvrdli a podobne. Každopádne je zdobenie časovo náročné a neraz sa stáva, že v kuchyni trávim aj 16 hodín denne.

Koľko takýchto tort ste už vyrobili?

Priznám sa, že som to nikdy nepočítala, ale podľa počtu fotografií v počítači som hranicu 1000 už prekročila. Samozrejme, nie len za posledné tri roky, ale od kedy sa tomuto remeslu venujem.

Stáva sa, že kým dokončíte nejakú tortu, vyjde z toho najprv veľa nepodarkov?

Ako profesionálnej cukrárke sa mi toto stať jednoducho nemôže. Spôsobilo by mi to časový sklz. Musím ísť takpovediac na istotu pri každej torte. Niekedy nie som spokojná s drobnými detailmi na torte, ale finálny výsledok musí byť taký, aby som s ním bola sama stotožnená.

Aké bývajú najčastejšie požiadavky zákazníkov?

Pri detských sú to aktuálne populárne rozprávky, pri svadobných momentálne svadobné trendy. Minulý rok bola populárna krajka a riasenie. Narodeninové torty odrážajú koníčky a profesie oslávencov. Čo sa príchutí týka, moja filozofia pečenia je postavená na poctivej domácej chuti, nerada preto experimentujem s polotovarmi a rôznymi umelými príchuťami. Väčšinou je však požiadavka zákazníkov, aby bola torta šťavnatá, nepresladená a svieža.

Čo bola zatiaľ najbizarnejšia torta, ktorú ste pripravovali?

Najbizarnejšie asi mužské prirodzenie na rozlúčku so slobodou. Veľmi populárne sú aj narodeninové torty v tvare pŕs pre mužov.

Ktorá torta bola najzložitejšia?

Každá je svojím spôsobom zložitá. Často sa zo mňa stáva konštruktér, architekt zoológ. (smiech). Veľa merania a matematiky si vyžadovala napríklad Eiffelova veža. Zložíté sú 3D torty – autá, zvieratá, a to nie len proporčne ale aj kvôli množstvu detailov. Ak niečo idem robiť prvýkrát a musím vymyslieť celkový postup, premýšľam nad tým aj dva týždne dopredu a nezriedka sa mi o výzdobe aj sníva. (smiech)

Keďže ste už vyrobili toľko tort, máte ešte vôbec chuť na sladké?

Pravdou je, že odrezky z tort už nechcú ani naše psy. (smiech) Celá rodina sme skôr na slané a jediné, čo sa u nás doma z koláčov zje je klasický jablčník.

Čo máte na tejto práci najradšej?

Keď sa mi ozvú zákazníci, že torta mala veľký úspech a chutila im. Ten pocit je na nezaplatenie a práve preto sa oplatí túto prácu robiť. Často, keď som už nejakým spôsobom demotivovaná a vyčerpaná, práve pochvala od zákazníka ma dokáže opäť naštartovať. Je to krásna kreatívna robota, pri ktorej nehrozí stereotyp.

Pozrtite si nádherné výtvory Jany Vojtovej v našej galérii

Foto: archív Jana Vojtová

Torty od výmyslu sveta: Cukrárka Jana Vojtová to jednoducho vie
15
Galéria
Zdroj: archív Jana Vojtová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM