Eva Lacová Kultúra

Divadelná sezóna štartuje: Vieme, aké premiéry pripravuje Slovenské komorné divadlo!

Vo štvrtok (10. 9.) začína v martinskom divadle nová sezóna. Slovenské komorné divadlo nám okrem osvedčených predstavení, ktoré sú už verejnosti dobre známe, opäť ponúkne aj niekoľko premiér.

Ilustračný obrázok k článku Divadelná sezóna štartuje: Vieme, aké premiéry pripravuje Slovenské komorné divadlo!
Zdroj: Dnes24.sk

Po letných prázdninách sa tradične v septembri rozbieha ďalšia divadelná sezóna. Martinské divadelné dosky opäť ožijú a máme sa veru na čo tešiť.

September bude pestrý

Vo štvrtok (10. 9.) od 17:00 hod. odohrajú herci Slovenského komorného divadla v štúdiu rozprávku pre deti Anjelik, žirafa a stolček alebo o (ne)zmysle. V piatok (11. 9.) sú na programe prvé dve časti divadelného sitcomu www.narodnycintorin.sk (1. časť od 17:00 hod., 2. časť od 19:00 hod.).

V septembrovom programu divadlo ponúka okrem všetkých piatich častí úspešného sitcomu aj drámu Blackbird, s ktorou sa prezentovalo aj na tohtoročnom 11. ročníku divadelného festivalu Dotyky a spojenia.

V programe nechýba ani Les, Kontrabas, Europeana – Stručné dejiny 20. storočia, Mŕtvi to vidia inak, či bláznivá komédia 1+1=3.

S Kontrabasom na festival

Už v nedeľu (13. 9.) sa Slovenské komorné divadlo bude prezentovať na medzinárodnom divadelnom festivale jedného herca Sám na javisku v Trenčíne, s monodrámou Kontrabas. V predstavení, ktoré je divadelným stretnutím generácií, stretnutím otca so synom, stretnutím človeka s minulosťou, so sebou samým si zahral riaditeľ martinského divadla a zároveň herec František Výrostko spolu so synom Františkom Výrostkom ml.

Čakajú nás štyri premiéry

Slovenské komorné divadlo ponúkne v divadelnej sezóne 2015/2016 svojim priaznivcom spolu štyri divadelné premiéry.

V novembri divadlo uvedie v premiére nscenáciu Vtedy v Bratislave, ktorá ako informuje divadlo „dramaturgicky pokračuje v línii dramatizácií autobiografických románov slovenských autorov, ktoré cez osud jednotlivca vypovedajú o dobe, v ktorej autori diela žili.“ Prostredníctvom autora dramatizácie Petra Pavlaca voľne nadväzuje na úspešnú inscenáciu martinského divadla Sedem dní do pohrebu. Predstavenie režíruje Patrik Lančarič.

Režírovať bude i Marek Ťapák

V januári je naplánovaná druhá premiéra tejto sezóny. Dočkáme sa adaptácie výberu zo zbierky poviedok a noviel Mila Urbana – Výkriky bez ozveny.

Zbierka je unikátnym pohľadom mladého, dvadsaťročného človeka s vynikajúcim pozorovacím talentom a analytickým uvažovaním. Urban odhaľuje, popisuje, pomenúva vzťahové problémy slovenskej dediny a falošnú morálku (ne)kresťanských hodnôt,“ informuje divadlo.

Autor divadelnej adaptácie a zároveň režisér Marek Ťapák prizval k spolupráci na inscenácii hudobníka Stanislava Palúcha a choreografa SĽUK-u Jána Ševčíka.

Budeme sa aj báť?

Frankenstein alebo moderný Prométeus, slávny hororový román Mary Shelleyovej sa stal inšpiratívnou predlohou pôvodného dramatického textu Doda Gombára.

Frankenstein predstavuje v umeleckom uvažovaní návrat Gombára o niekoľko rokov späť, keď v martinskom divadle dramatizoval a inscenoval Bulgakovov román Psie srdce. Shelleyovú s Bulgakovom spája predovšetkým podobná téma i posolstvo oboch literárnych diel – právo človeka nahradiť stvoriteľa, Boha či prírodu, právo stvoriť živú bytosť,“ prezentuje ďalej divadlo.

V hlavných úlohách sa predstavia predovšetkým herci, ktorí sú zároveň skvelými hudobníkmi i spevákmi – Marek Geišberg, Daniel Žulčák a Tomáš Grega. O hudbu sa postará Róbert Manklovecký.

Chýbať nebude ruská klasika

Meštiaci, tak znie názov ruskej klasiky, ktorú si budeme môcť v divadelnom spracovaní pozrieť v premiére v máji budúceho roku. Maxim Gorkij patrí k výrazným osobnostiam ruskej literatúry a jeho hry k najoriginálnejším dielam svetovej dramatiky. Meštiaci sa po troch desaťročiach vrátia na javisko martinského divadla v novom preklade Jána Štrassera a v réžií Lukáša Brutovského, ktorý sa tak po inscenácii Ostrovského Lesa vracia na martinských divadelných doskách k ruskej klasike.

Foto: Braňo Konečný, Slovenské komorné divadlo

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM