Prokop Slováček Správy

Dobrá správa pre naše peňaženky: Ceny potravín v obchodoch klesli. Dokedy ešte?

Niektoré ceny potravín klesli medziročne až o 3 percentá. Menej platíme za niektorú zeleninu a ovocie i konkrétne mäsové výrobky.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre naše peňaženky: Ceny potravín v obchodoch klesli. Dokedy ešte?
Zdroj: internet

Máme pre vás pozitívnu správu. Ceny potravín v obchodoch klesajú. Už od začiatku roka. Môžu za to lacnejšie poľnohospodárske komodity na svetovom trhu, nižšie ceny energií, ale tiež znížená DPH na vybrané potraviny.

Podľa najaktuálnejších údajov sa ceny potravín a nealko nápojov v auguste medziročne znížili o 3 percentá. Podľa očakávaní sa ale zlacňovanie na jeseň zrejme zastaví, čo by sa malo postupne začať premietať aj do cien potravín. Vypláva to z údajov analýzy Poštovej banky.

Cenovky pozorne sledujeme

Slováci považujú cenu za jedno z najdôležitejších kritérií, podľa ktorého sa rozhodujú o kúpe daného tovaru, a cenovky v obchodoch pozorne sledujú. Pretože nákup potravín je stále dosť veľkou položkou, ktorá nám ukrajuje z rodinného rozpočtu.

Napriek pozitívnym správam o lacnejších potravinách, niektoré nakupujeme drahšie ako vlani.

Za čo si priplatíme a za čo nie?

Spomedzi jesenných dobrôt si v porovnaní s vlaňajškom najviac priplatíme za kvasenú kapustu, a to až takmer o tretinu. Je cena však zrejme ešte pôjde dolu, keďže sezóna sa len začala. O 14 % je medziročne drahší zeler a o takmer desatinu viac zaplatíme za zemiaky.

Lacnejší ako vlani je petržlen, o takmer štvrtinu, o necelú pätinu menej zaplatíme aj za jablká a mrkvu. Čerstvá kapusta nás aktuálne vychádza medziročne lacnejšie o takmer desatinu. O niečo menej tento rok platíme aj za klobásy, údené mäso či slaninu. Prebiehajúce vinobrania otvárajú sezónu vína a jeho kúpa nás tiež vychádza o niečo lacnejšie ako pred rokom.

Dobrá správa pre naše peňaženky: Ceny potravín v obchodoch klesali. Dokedy ešte?
3
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM