Eva Lacová Správy

Szidi Tobias, Martin Valihora a ďalší: Festival umenia a kultúry národnostných menšín už čoskoro opäť v Martine!

V martinskom Barmuseu sa opäť po roku uskutoční Festival umenia a kultúry národnostných menšín. Organizačný tím Barmusea pripravil pre návštevníkov pestrú ponuku podujatí v priebehu celého októbra.

Ilustračný obrázok k článku Szidi Tobias, Martin Valihora a ďalší: Festival umenia a kultúry národnostných menšín už čoskoro opäť v Martine!
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci 3. ročníka pripravili organizátori opäť zaujímavý program, v ktorom sa predstaví napríklad aj Ondrej Krajňák, ktorý je považovaný za jedného z najlepších klavíristov na Slovensku. V rámci divadla návštevníci budú môcť vidieť naživo napríklad aj známu herečku a speváčku Szidi Tobias a fanúšikov inštrumentálnej hudby určite poteší koncert pod názvom Pavel Morochovič trio, v rámci ktorého sa na jednom pódiu stretne známy slovenský hudobník Martin Valihora, Martinčan Pavel Morochovič a Juraj Griglák.

Program festivalu

  • 9. 10. (piatok), 20:00 hod. Causin Duo: Ondrej Krajňák (klavír) je považovaný za jedného z najlepších klavíristov na Slovensku. Na jeho hre je badateľný vplyv Oscara Petersona, Gonzala Rubalcaba, Chica Coreu či Adama Makovica. Klaudius Kováč (klavír) študoval klavír na konzervatóriu v Žiline a v B. Bystrici. V roku 2000 bol angažovaný americkým jazzovým spevákom Lee Andrew Davisonom na turné v Južnej a Strednej Amerike. Vstupné: 7 eur.
  • 16. 10. (piatok), 20:00 hod. VASIL, Zapaska Duo: Vasil je svojrázny interpret s gitarou, v ktorého krvi prúdi veľa národností. Vo svojom prejave chce vzdať úctu veľkým ruským autorom od Vladimíra Vysotského, cez sovietsky a postsovietsky underground až po Viktora Coja, Sergeja Čigrakova, Borisa Grebenščikova, či Jurija Ševčuka. Zapaska je spoločný projekt ukrajinskej dvojice hudobníkov Jany Shpachynskej a Pavla Nechytayloa. Obaja hrajú v rôznych kapelách (CheChe, Propala Gramota), Pavel sa zároveň venuje archeológii a Jana filozofii. Zapaska spája tieto dva svety do jedinečného indie-popu, ktorý je zmesou tradičnej ukrajinskej hudby a lo-fi minimalizmu, hip-hopu, či blues. Vstupné: 6 eur.
  • 18. 10. (nedeľa), o 19:00 hod. Prach alebo „dvaja Maďari sa zbláznili“: Komédia Györgya Spiróa prekladaná do mnohých jazykov s úspechom hraná na európskych javiskách je anekdotou i krivým zrkadlom nielen súčasnosti, ale aj obdobiam našej nedávnej histórie, prevratu a prvých rokov po spoločenských zmenách. Autor príbehom manželského páru, ktorý vyhrá hlavnú výhru v lote, reflektuje dobre známe spoločenské i intímne rodinné problémy. Hra sa odohráva v jednej kuchyni počas jedného popoludnia. Účinkujú: Attila Mokos, Szidi Tobias. Vstupné: 9 eur
  • 25. 10. (nedeľa), o 10:00 hod. Obušku z pytle ven: Príbeh o troch kúzelných daroch, ktoré prinesú šťastie Janíčkovi a jeho milej Aničke, napísaný na motívy rozprávok bratov Grimmovcov a K. J. Erbena.
  • 25. 10. (nedeľa), o 16:00 hod. Neomova archa: Bábkové divadlo na motívy biblického príbehu o Noemovi, jeho rodine, potope sveta, veľkej lodi, zvieratách a krásnej dúhe na koniec.
  • 28. 10. (streda), o 20:00 hod. Pavel Morochovič Trio: Pavel Morochovič, slovenský klavírista a skladateľ, sa objavil na slovenskej jazzovej scéne v roku 2014. Svoj skladateľský potenciál naplno predstavil na debutovom albume Awakening. K nahrávaniu oslovil Juraja Grigláka a Martina Valihoru a tým dal vlastne aj podnet k vzniku tria, ktoré začalo na domácej scéne pôsobiť koncom minulého roka. Vstupné: 7 eur.
  • 30. 10. (piatok), o 20:00 hod. Special Providence: Special Providence je maďarská hudobná skupina založená v roku 2004 v Budapešti. Dobre známa inštrumentálna kapela v centrálnej Európe sa špecializuje hlavne na progressive metal, jazz fusion a jazz rock. S viac ako desiatimi rokmi práce a tromi albumami na konte, Special Providence koncertujú po celej Európe. Vstupné: 7 eur.

Permanentka na celý festival stojí 32 eur/1.os. Festival je realizovaný s finančnou podporou Úradu vlády SR – Program Kultúra národnostných menšín 2015.

Foto: Barmuseum

Čítajte tiež: Zuzana Krónerová sa vracia do Martina: Kedy a kde môžeme vidieť jej herecké umenie?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM