tatiana paučinová Rôzne

Havária na vodnom diele by priniesla vlnu vysokú aj 8 metrov: Ohrozených by bolo 32-tisíc ľudí

Vždy je lepšie byť aspoň orientačne poučený o pokynoch prípadnej evakuácie. Napríklad, ak by došlo k havárii na vodohospodárskych dielach v našom okolí.

Ilustračný obrázok k článku Havária na vodnom diele by priniesla vlnu vysokú aj 8 metrov: Ohrozených by bolo 32-tisíc ľudí
Zdroj: TASR

Premýšľali ste už nad tým, čo by sa stalo, keby došlo k havárii vodných stavieb Liptovská Mara, Turček alebo Orava? Našu redakciu zaujímalo, čo by mestu hrozilo a ako v danom prípade postupovať.

Ak by došlo k havárii na našej najväčšej vodnej nádrži, voda z Liptovskej Mary by ohrozila asi 32 000 osôb. Podľa hydrometeorolo­gických výpočtov by prielomová vlna mohla dosiahnuť výšku až 8 metrov. K hranici mesta by vlna dorazila za necelých 5 hodín. Ak vám pri tejto predstave tuhne krv v žilách, je načase si položiť otázku, čo robiť v danej chvíli.

Evakuácia

Podľa referenta krízového manažmentu mesta Martin Michala Malíka rozlišujeme krátkodobú a dlhodobú evakuáciu. Krátkodobá je dôsledkom napríklad lokálnych povodní, dopravných havárií a podobne, pričom návrat do obydlí je možný do 72 hodín. Pod dlhodobou evakuáciou spod vodných stavieb rozumieme situáciu, kedy sa do obydlí nemôžu obyvatelia vrátiť do 72 hodín, a to v dôsledku narušenia vodných stavieb, kedy dochádza k zatopeniu územia.

Sledujte médiá a dodržte pokyny

Evakuácia je vyhlásená celoštátne prostredníctvom verejnoprávnych i súkromných médií. „Preruší sa vysielanie a krízový štáb Slovenskej republiky prostredníctvom ministerstva vnútra vyhlási evakuáciu. Internými prostriedkami mimo sirén mesto zabezpečí evakuáciu miestnym rozhlasom a mestskou políciou,“ vysvetľuje Michal Malík.

V prípade evakuácie je potrebné, aby sa obyvatelia riadili pokynmi krízového štábu. Samotných evakuantov prijímajú obce, ktoré sú na to určené podľa Zámeru zabezpečenia, riadenia a vykonania evakuácie, vydaným Okresným úradom v Martine. „Mesto Martin má stanovenú železničnú stanicu Príbovce ako miesto odsunu evakuantov. Obce, ktorými neprechádza železničná trať, budú prijímať evakuantov, ktorí budú dopravení autobusmi alebo autami. Zo zberných evakuačných miest sú evakuanti presunutí do evakuačných stredísk, kde im bude určené miesto pobytu v rámci evakuácie. Jedná sa o imobilných ľudí, matky s deťmi a seniorov. Ostatní evakuanti vykonajú presun pešo,“ dopĺňa referent krízového manažmentu.

Študovali ste príručku?

Pri vzniku ohrozenia majú obyvatelia k dispozícii aj príručku „Čo má každý vedieť v prípade ohrozenia“, ktorú vypracoval kolektív zamestnancov mestského úradu. Je dostupná na webovej stránke mesta Martin a bola rozdaná v tlačenej podobe obyvateľom. Príručka je podľa Malíka akýmsi odporúčaním mesta v prípade ohrozenia. Samozrejme, ako už bolo vyššie uvedené, pokiaľ dôjde k havárii či ohrozeniu obyvateľov, primárne sa treba riadiť pokynmi krízového štábu.

Čo netreba zanedbať?

Podľa verejne dostupných informácií na stránke www.martin.sk po vyhlásení evakuácie treba dodržať niekoľko všeobecne platných pravidiel:

  • Uzatvorte prívod plynu, vody a elektriny.
  • Pripravte si a vezmite so sebou evakuačnú batožinu podľa bodu 11 v príručke.
  • Uzamknite byt.
  • Presvedčte sa, či vaši susedia vedia o vzniknutej situácii.
  • V prípade, ak sa vo vašom okolí nachádzajú deti, starí alebo nevládni ľudia – pomôžte im.
  • Sledujte rozhlas, televíziu, miestny rozhlas atď., kde sa dozviete informácie o možnom ohrození.
  • Dodržujte pokyny osôb a príslušných orgánov, ktoré zabezpečujú evakuáciu
  • Vykonajte presun do evakuačného strediska

Rozpis evakuačných stredísk pre jednotlivé mestské časti:

Obyvatelia mestskej časti Evakuačné stredisko
Severná časť MČ Priekopa č.2:chata Storočnica, Kolónia Hviezda
Južná časť MČ Priekopa a sídlisko Záturčie č.3:chata U CAPA , Kolónia Hviezda
MČ Záturčie, MČ Podháj č.4:Materská škola Bagarova
MČ Jahodníky č.5:8-r. gymnázium J. Lettricha Ľadoveň
MČ Sever č.6 Stredná priemyselná škola strojnícka
MČ Košúty I. a II . č.7 Internát Lekárskej fakulty UK

Podľa informácií na stránke mesta, presuny v rámci evakuácie sa do vzdialenosti 15 km vykonávajú peši. Pre matky s deťmi do 3 rokov, pre starých a imobilných ľudí budú do 4 hodín po vyhlásení evakuácie pristavené autobusy, ktoré ich odvezú do najbližšej stanice nástupu, ktorou je železničná stanica Príbovce alebo priamo do miest ubytovania, uvádza príručka „Čo má každý vedieť v prípade ohrozenia“.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM