tp Rôzne

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest v okolí Martina, kde si prídete na svoje

Jar to na nás tento rok rozbalila poriadne zhurta. Teplé dni a prebúdzajúca sa príroda nás lákajú von spomedzi štyroch stien. Užite si toto krásne obdobie roka plnými dúškami a inšpirujte sa našimi piatimi tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest v okolí Martina, kde si prídete na svoje
Zdroj: Dnes24.sk

Kvitnúce stromy, vôňa čerstvo prebudenej prírody, spev vtákov a v neposlednom rade príjemné teploty. Všetko svedčí o tom, že zima je definitívne preč. Jar je obdobím roka, kedy je priam radosť si takpovediac dobiť baterky na čerstvom vzduchu. Inšpirujte sa našimi piatimi tipmi, kde tak môžete učiniť v okolí Martina.

Pamätník Karvaša a Bláhovca

Pamätník Karvaša a Bláhovca nad mestom Vrútky je viacerým dôverne známy. Nie len vďaka peknému výhľadu na Vrútky a okolité jazerá, ale najmä kvôli príbehu dvoch partizánov. Súčasťou pamätníka je súsošie Eugena Karvaša a Vladimíra Bláhovca, kde sú zobrazení vo vzájomnom objatí. V polohe, v akej ich našli po smrti. Pri zranenom Karvašovi zostal jeho druh, medik Bláhovec, ktorý tak získal čas pre ostatných, ustupujúcich partizánov. Napokon prehltol ampulku s jedom. K pamätníku vedie mierny výstup asfaltkou, oddýchnuť si môžete na lavičke za pomníkom. Na mieste, kde sa pred vyše 70-timi rokmi odohral tento silný príbeh.

Jedľoviny

Stačí zájsť na okraj mesta Martin a hneď naberiete energiu na nasledujúce dni. Lesopark Jedľoviny s príchodom jari víta čoraz viac návštevníkov. Prejdite sa iba kúsok od mesta a nájdete perfektné miesto pre oddych, šport či zdravú prechádzku. Trasa je nenáročná, preto ju zvládne aj menej náruživý turista. Poľná cestička vás zavedie k potoku, kde sa počas teplejších dní môžete príjemne osviežiť. O kúsok ďalej, v lese je premostenie cez potok rovno k ohniskám a chatkám. Ďalej môžete ísť lesom a nájsť ďalšie zaujímavé trasy s turistickými značkami.

Štrkoviská

Jedna z príjemných prechádzok v blízkosti Martina vedie aj pozdĺž vodných plôch pri obci Lipovec. Stačí zísť dole popri futbalovom ihrisku a pred vami sa objaví prašná cesta, ktorá vedie priamo k jazeru a chatovej oblasti. Momentálne sú popri “veľkých štrkoch“ odstránené kroviny, ktoré jazero lemovali a taktiež si prechádzku môžete spestriť umelo vytvoreným štrkovým cípom, ktorý vedie priamo “do jazera“.

Jahodnícke háje

Najmä pre obyvateľov sídliska Ľadoveň sú Jahodnícke háje častým miestom relaxu. Nie však iba oni chodia na prechádzku do hájov, kde si možno aj zašportovať, vyvenčiť štvornohých miláčikov či nabrať vodu z prameňa Medokýš. V priestoroch sú osadené lavičky, vybudované ohniská, v oddychovej zóne začína cyklotrasa a súčasťou sú aj drevené móla popri potoku. Toto príjemné miesto má jednoducho multifunkčné využitie. A netreba ísť ani ďaleko. Mimochodom, v sobotu 16.apríla toto miesto môžete skrášliť aj vy. O 9:30 začína v Jahodníckych hájoch jarná očista.

Múzeum Slovenskej dediny

Múzeá sú samé osebe skvelým miestom pre poznávanie. V jarných dňoch je ale najlepšie spojiť nové poznatky s pobytom na čerstvom vzduchu. A presne to ponúka Múzeum Slovenskej dediny. V skanzene okrem peknej okolitej prírody nájdete vyše 140 objektov ľudovej architektúry z druhej polovice 19. a prvej polovice 20. storočia. Niekoľko z nich je aj sprístupnených. Spoznajte tak tradičnú stvebnú kultúru z rôznych kútov Slovenska. V jarných mesiacoch je skanzen najkrajší.

Foto: autorka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM