Rôzne

Jeseň to rozbalila až nám zostalo chladno. Meteorológ: Zima nás takisto prekvapí

Teplotne nadpriemerný september vystriedal chladný október, ktorý priniesol silný vietor, dážď i sneh. Môžeme sa ešte tešiť na zmenu k lepšiemu?

Pred pár dňami nám teplomer ukazoval 20-stupňové hodnoty, teraz je ale realita úplne iná. Chlad, dažďové i snehové prehánky prekvapili mnohých, i keď to na toto ročné obdobie nie je nič výnimočné.

Meteorologická jeseň sa začala 1. septembra, po jej prvom mesiaci pre portál Dnes24.sk bilancuje Cyril Siman zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Zároveň pridáva informácie o tom, ako bude v najbližších dňoch, pričom platí, že predpovedať počasie na celé ročné obdobie je nemožné.

September sme si užili, bol naozaj teplý. Padali rekordy?

September na väčšine územia Slovenska skončil ako teplotne silne nadnormálny. Bol o 2,6 stupňa teplejší ako normálne býva. Na krajnom juhozápade Slovenska, v oblasti Bratislavy, dokonca až 3,7 stupňa. September 2016 sa tak zaradil do prvej desiatky najteplejších septembrov. Na krajnom juhozápade bol dokonca najteplejší od roku 1951, v Hurbanove 6. najteplejší od roku 1901.

Hneď v úvode októbra sa ochladilo, dokonca na niektorých miestach aj nasnežilo. Udrží sa takéto počasie aj naďalej?

Začiatok októbra je zatiaľ chladný, a aj v nasledujúcich dňoch by sa takýto charakter počasia mal zachovať. Otepľovať sa bude len pozvoľna.

Máme v ďalšom období očakávať chlad, bude zima mrazivá?

November je otázny, zima nás určite prekvapí. Či mrazmi, to si netrúfam povedať. Naposledy bola zima bohatá na sneh na prelome rokov 2012/2013, čo nie je zasa až tak dávno, sneh v zime je na našom území typickým klimatickým fenoménom.

Sneh v októbri? V tatranských dolinách to nie je bežné

Októbrové sneženie nie je podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku v nižších polohách úplne bežným úkazom.

„Stáva sa, že v tomto období napadne sneh na horách, teraz nasnežilo aj v trochu nižších polohách než zvyčajne, približne okolo výšky 600 až 700 metrov nad morom,„ uviedol pre TASR a dodal: „Na horách veľmi silno fúka vietor, takže na niektorých miestach nie je žiaden sneh a niekde sú záveje po kolená, ale to naozaj v polohách okolo 1800 až 2000 metrov nad morom.“

Kyzek predpokladá, že sneh sa postupne roztopí a jeho súvislejšia pokrývka sa vytvorí až v novembri.

Sneženie
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM