Aktualizované Správy

Kolaps na železniciach! Víchrica a popadané stromy skomplikovali dopravu

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) upozorňujú cestujúcich, že v dôsledku nepriaznivého počasia je úplne, alebo čiastočne prerušená doprava na viacerých úsekoch.

Ilustračný obrázok k článku Kolaps na železniciach! Víchrica a popadané stromy skomplikovali dopravu
6
Galéria
Zdroj: TASR

Najvážnejšia je situácia v úseku Východná – Kráľova Lehota. Cestujúci v úseku Košice – Žilina – Bratislava preto musia počítať počas celého dňa s výrazným meškaním vlakov.

ŽSR majú na odstraňovanie následkov nepriaznivého počasia nasadené všetky sily a prostriedky. Za vzniknuté meškanie sa cestujúcim ospravedlňujú.

Popadané stromy

Komplikácie začali počas uplynulej noci, keď narazil v úseku Východná – Kráľová Lehota medzinárodný rýchlik z Humenného do Prahy do popadaných stromov.

„V dôsledku nárazu boli rozbité okná na rušni a vozňoch, zranenia utrpel aj rušňovodič vlaku a došlo aj k poškodenie niekoľkých osobných áut, keďže išlo o autovlak. Vlak po náraze, ku ktorému došlo presne o polnoci, zostal na trati neschopný ďalšej jazdy. Cestujúci boli z vlaku evakuovaní do Kráľovej Lehoty. Krátko pred 4.00 hod prišiel do železničnej stanice Kráľova Lehota rušeň, ktorý nie je závislý od elektrickej trakcie, za jeho pomoci bol vlak stiahnutý do stanice,“ uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

Popadané stromy poškodili na viacerých miestach trakčné vedenie. Od 4.07 do 8.33 hod bola doprava rýchlikov v tomto úseku viackrát obnovená po jednej koľaji s pomocou nezávislej trakcie – dieselového rušňa a zase prerušená, keďže ťažký sneh lámal a vyvracal ďalšie stromy, ktoré opätovne znemožňovali prejazd vlakov.

Zdroj: TASR

Sneh ochromil dopravu

Situácia v úseku sa mení, od 8.33 hod je železničná doprava v úseku Východná – Kráľova Lehota možná po jednej traťovej koľaji nezávislou trakciou, pre osobné vlaky je zabezpečená náhradná autobusová doprava.

Dopravná situácia je pre nepriaznivé počasie a neprejazdnosť trate v podtatranskom úseku medzi Liptovom a Popradom veľmi komplikovaná a cestujúci sa musia pripraviť na dlhé meškania, upozorňuje súkromný dopravca RegioJet.

„Mrzí nás to, robíme maximum, ale podmienky sú skutočne veľmi nepriaznivé,“ zhodnotil hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj. Nočný spoj dopravcu z Prahy a rovnako aj ranný spoj z Košíc do Bratislavy majú podľa jeho slov meškanie v rozsahu troch až štyroch hodín.

„Pri obidvoch týchto spojoch bola v úseku Liptovský Hrádok – Štrba – Poprad-Tatry zavedená náhradná autobusová doprava,“ opísal hovorca. Súpravy oboch spojov sa podľa jeho slov premenili, aktuálne by teda mali pokračovať v jazde, avšak budú mať uvedené meškanie pri príjazde do cieľových staníc. „Tým, ktorí nemusia cestovať, umožňujeme bezplatné storno ich lístka alebo prerezervovanie na iný dátum,“ vysvetlil.

Sneh komplikuje situáciu aj na Tatranskej elektrickej a ozubnicovej železnici (TEŽ). V úsekoch Poprad Tatry TEŽ – Štrbské Pleso, Štrba OŽ – Štrbské Pleso OŽ, Starý Smokovec – Tatranská Lomnica TEŽ bola potrebná jazda snehovej frézy na sprejazdnenie týchto úsekov. Frézovanie začalo včera krátko pred polnocou a pokračovalo až do dnešného rána.

Od 5.27 hod je vplyvom spadnutých stromov na trať úplne prerušená aj železničná doprava v úseku Smolenice – Dúbrava a od 8.25 hod aj v úseku Čadca – Kysucké Nové Mesto.

Kolaps na železniciach! Víchrica a popadané stromy skomplikovali dopravu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM