Barbara Dallosová Správy

Koronakríza priniesla obrovské straty: O koľko prišli mestá v Žilinskom kraji?

Údaje o výpadkoch v príjmoch jednotlivých miest a obcí v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu zverejnilo Ministerstvo financií SR. Pozreli sme sa na náš región.

Ilustračný obrázok k článku Koronakríza priniesla obrovské straty: O koľko prišli mestá v Žilinskom kraji?
Zdroj: TASR/AP

Ministerstvo financií (MF) SR na svojej webovej stránke zverejnilo, o koľko peňazí prišli jednotlivé mestá a obce v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. V abecednom zozname obcí si môžu všetci občania pozrieť, aký má ich mesto alebo obec výpadok dane z príjmov fyzických osôb za rok 2020.

Podľa Ministerstva financiíí ide spolu o sumu 121,5 milióna eur.

„Najnižšie nominálne výpadky z podielových daní majú, prirodzene, malé obce. Im však aj výpadok tisíc eur môže skomplikovať situáciu,“ upozornil rezort. Naopak, najvyššie výpadky majú veľké mestá. Napríklad Bratislave skresala koronakríza príjem z dane fyzických osôb o 9,3 milióna eur, Košiciam o 5,3 milióna eur a Nitre o 1,8 milióna eur.

Straty v Žilinskom kraji

Najvyšší výpadok prijímov z okresných miest v Žilinskom kraji má, pochopiteľne, mesto Žilina. Ministerstvo ho vyčíslilo na 2 047 137 eur. Po Žiline nasleduje Martin so stratou 1 328 018 eur. Nasledujú Ružomberok (729 238 eur) a v tesnom závese Liptovský Mikuláš (727 766 eur).

Z ďalších okresných miest má Čadca stratu 563 402 eur, Dolný Kubín 504 816 eur, Kysucké Nové Mesto 357 757 eur, Námestovo 312 339 eur, Bytča 271 482 eur, Tvrdošín 234 031 eur a Turčianske Teplice 153 743 eur.

Plánovaná pomoc

Ministerstvo financií si uvedomuje negatívne vplyvy nižšieho výberu daní na mestá a obce. Upozornilo však, že výpadok príjmov má aj štát. „Kým mestá, obce a vyššie územné celky (VÚC) stratili spolu približne 170 miliónov eur, štát má prognózovaný výpadok príjmov vo výške presahujúcej 1,4 miliardy eur,“ povedal štátny tajomník ministerstva financií Ľuboš Jančík.

Rezort pripravil pre mestá a obce pomoc vo forme bezúročných pôžičiek, ktoré sa v budúcnosti môžu premeniť na granty, ak sa príslušné subjekty samosprávy zapoja do plánovanej reformy. Všetky potrebné informácie, podmienky a zároveň aj odkaz na formulár nájdu primátori, starostovia a župani na stránke ministerstva financií.

Ďalšie správy a zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM