tp Správy

Martinčania, možno k vám zavíta nečakaná návšteva: Ako si žijete?

Aj k vám môže prísť nečakaná návšteva. Martin je totiž na zozname lokalít, v ktorých sa uskutočňuje zisťovanie o tom, ako si tu žijeme. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Martinčania, možno k vám zavíta nečakaná návšteva: Ako si žijete?
Zdroj: TASR

Mesto Martin bolo zaradené do zisťovania životnej úrovni domácností, ktoré sa uskutoční od 13. apríla do 16. mája 2016. Štatistický úrad Slovenskej republiky v tomto čase realizuje výberové štatistické Zisťovanie o príjmoch a životných podmienkach domácností – EU SILC 2016.

Cieľ projektu

Podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky je cieľom tohto projektu vytvoriť spoločný rámec pre produkciu pravidelných údajov o chudobe, o príjmoch a životných podmienkach domácností v krajinách Európskej únie. Výsledky zisťovania následne poslúžia ako zdroj údajov o príjmoch, úrovni a štruktúre chudoby a sociálneho vylúčenia. Budú zároveň podkladom pre analýzy životnej úrovne obyvateľstva a realizáciu opatrení v oblasti sociálnych politík.

Čo sa vás môžu pýtať

Podľa hovorcu Štatistického úradu SR Mariána Jánošíka sú v zisťovaní EU SILC 2016 použité tri dotazníky, zamerané na zloženie domácnosti, údaje za domácnosť a údaje za osoby. „Údaje, ktoré sú predmetom zisťovania sa týkajú príjmov, kvality bývania a finančnej situácie hospodáriacich domácností. Taktiež aj niektorých základných údajov o súčasných členoch domácnosti vo veku 16 rokov a viac. A to konkrétne o ich základných demografických charakteristikách, vzdelaní, zdraví, pracovnej aktivite a subjektívnom hodnotení chudoby a kvality bývania,“ približuje hovorca.

Podrobnejšie sa jednotlivé dotazníky podľa Jánošíka zaoberajú informáciami o type obydlia, jeho vlastníckom statuse ako aj údajmi o vlastníctve predmetov dlhodobej spotreby, nedoplatkoch, vzdelaní a iné. Podľa slov hovorcu sa do zisťovania EU SILC každoročne zahŕňajú aj ukazovatele, ktoré sú zamerané na určitú oblasť sledovania a každý rok sa menia. V tomto roku sa zisťujú informácie na tému Prístup k službám.

"Na Slovensku bolo do zisťovania pre rok 2016 vybraných takmer 500 obcí, medzi ktorými je aj mesto Martin. Do zisťovania je zapojených približne 6 000 domácností,“ uvádza oficiálne oznámenie o plánovanom prieskume

Zber údajov vykonávajú vyškolení opytovatelia – externí zamestnanci Štatistického úradu SR. Ti sú pri návšteve domácnosti povinní preukázať sa poverením a preukazom totožnosti. Údaje, poskytnuté v rámci tohto zisťovania budú anonymné, chránené a použité výlučne na štatistické účely.

Foto: ilustračné

Zdroj: Štatistický úrad SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM