tatiana paučinová Samospráva

Martinský primátor odmieta minimálnu mzdu: Nebude sedieť ani na dvoch stoličkách

Martinský primátor nechce sedieť na dvoch stoličkách. Kým opustí radnicu, doterajší primátorský plat však nedostane. Vzdáva sa ho dokonca v plnom rozsahu.

Ilustračný obrázok k článku Martinský primátor odmieta minimálnu mzdu: Nebude sedieť ani na dvoch stoličkách
Zdroj: TASR

Andrej Hrnčiar (Sieť), primátor mesta Martin sa plánuje vzdať postu šéfa radnice. Svoje rozhodnutie chce zrealizovať v období nasledujúcich mesiacov. Keďže bol zvolený za podpredsedu parlamentu SR, priznáva, že sa tieto dve funkcie nedajú plnohodnotne vykonávať. Dokiaľ však bude vykonávať obe fukcie súčasne, o jeho dvoch platoch v plnom rozsahu to už platiť nebude.

Od parlamentných volieb v roku 2016 vstúpila do platnosti novela zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov SR. Poslanci NR SR, ktorí vykonávajú aj inú funkciu vo verejnej správe, dostanú v plnom rozsahu iba poslanecký plat. Za každú ďalšiu funkciu im prislúcha už len minimálny plat a to vo výške 405 eur. Ako primátorovi mesta Martin by tak Hrnčiarovi prislúchala práve táto suma.

Hrnčiar sa však primátorského platu chce vzdať v plnej miere: „Môj pôvodný návrh bol, aby som svoj primátorský plat znížil na jedno euro mesačne, ale zákon to nepovoľuje. Musí to byť minimálna mzda. Preto sa vzdávam tejto mzdy a poukážem ju na charitatívne účely," doplnil martinský primátor Andrej Hrnčiar.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM