Eva Lacová Správy

Národné matičné slávnosti sa blížia. Aký program pre nás pripravili organizátori?

Národné matičné slávnosti sa v tomto roku uskutočnia na viacerých miestach Slovenska. Hlavný program začína 7. augusta odhalením bust v Martine a oslavy vyvrcholia 21. augusta v Hrušove.

Ilustračný obrázok k článku Národné matičné slávnosti sa blížia. Aký program pre nás pripravili organizátori?
Zdroj: TASR

Národné matičné slávnosti sa uskutočnia aj v tomto roku, hoci v inej podobe ako boli Martinčania doteraz zvyknutí. Amfiteáter a Hviezdoslavov park sa v tomto roku známych mien nedočkajú. Pripomeňme, že v minulosti do Martina pri príležitosti matičných slávností zavítali okrem folklórnych súborov a dychových hudieb aj interpreti a skupiny ako Desmod, Dara Rolins, Katka Knechtová, Vratko Rohoň z Iné Kafe, No Name, Aya, Arzén a ďalší. Národné matičné slávnosti sa v tomto roku uskutočnia na viacerých miestach Slovenska, okrem Martina aj v Hrušove, či vo Vysokých Tatrách.

Začnú sa v Martine, kde budú v piatok 7. augusta popoludní v areáli Matice slovenskej slávnostne odhalené busty Ľudovíta Štúra a Jozefa Cígera Hronského pri príležitosti ich tohtoročných výročí. Národné matičné slávnosti pokračujú o týždeň neskôr Národným výstupom na Kriváň a vyvrcholia 21. augusta v rámci jubilejného 20. ročníka Hontianskej parády v Hrušove,“ informuje vedecký tajomník MS Peter Cabadaj.

Hlavným organizátorom Národných matičných slávnosti s bohatým sprievodným programom je Matica slovenská v spolupráci s Mestom Martin, Obcou Hrušov a Klubom slovenských turistov Liptova. Podujatie finančne podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

Súčasťou atraktívnej programovej ponuky sú, okrem už uvedeného, aj výstavy výtvarného umenia, kostýmov a krojov, vystúpenia matičných folklórnych súborov, skupín, dychových hudieb a spevokolov z domova i zo zahraničia (Česko, Maďarsko, Poľsko, Srbsko), prezentácie knižných publikácií, duchovné podujatia a rôzne športové akcie,“ doplnil Cabadaj.

Zo sprievodných akcií spomeňme vernisáž výstavy jubilujúceho exiilového výtvarníka Jána Mráza: Portréty, autoportréty a …, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 6. augusta o 17:00 hod. v Turčianskej galérií v Martine. V sobotu 15. augusta je naplánovaný Národný výstup na Kriváň, v rámci ktorého sa v TC Račkova dolina uskutoční aj kultúrny program. Za zmienku určite stojí aj Slávnostné ocenenie matičných osobnosti pri príležitosti Roka Ľudovíta Štúra, ktoré je na programe v piatok 21. augusta v Kultúrnom dome v Hrušove.

Národné matičné slávnosti 2015 sa konajú pri príležitosti 152. výročia založenia Matice slovenskej a Roka Ľudovíta Štúra. Na všetky podujatia je vstup zdarma.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM