tatiana paučinová Správy

Maturity odštartovali: TAKTO prebieha skúška dospelosti na známej martinskej škole

Aj Stredná odborná škola dopravná v Martine je dnes plná slávnostne oblečených študentov. Začali sa totiž písomné maturitné skúšky zo slovenského jazyka a literatúry.

Ilustračný obrázok k článku Maturity odštartovali: TAKTO prebieha skúška dospelosti na známej martinskej škole
Zdroj: Dnes24.sk

„V tomto školskom roku na našej škole maturuje z troch študijných odborov 67 žiakov. Skúšky sa tento týždeň konajú z troch predmetov: slovenský jazyk a literatúra, anglický jazyk a dobrovoľne z predmetu matematika. Skúšky zo slovenského jazyka a angličtiny majú dve časti: externá, testy v dopoludňajších hodinách a popoludní prebieha písomná forma internej časti tzv. sloh. Matematika má iba externú časť, vybralo si ju u nás 8 žiakov,“ priblížila maturitné skúšky školská koordinátorka maturitných skúšok SOŠD, Alexandra Folkmanová.

Podľa informácií koordinátorky, tak ako minulý, tak aj tento rok SOŠD umožnila žiakom za spolupráce s Národným ústavom certifikovaných meraní v Bratislave i elektronickú formu maturitnej skúšky. Minulý rok sa jednalo o projekt, a to offline formou pre 20 študentov. Aktuálne je to dobrovoľná online forma, ktorú robí 18 žiakov SOŠD. Všetci vykonali pred niekoľkými týždňami aj generálnu skúšku.

Nakoľko sa jedná o strednú odbornú školu, žiaci konajú aj praktickú časť odbornej maturitnej skúšky. Tá prebieha podľa odborov v mesiaci máj. Ústne maturity na SOŠD začnú 6. júna v trvaní štyroch dní.

A ako to už býva, žiaci vedia byť počas maturít aj pekne vynaliezaví. Opýtali sme sa preto koordinátorky, aké má pedagogický zbor skúsenosti s nedovolenými pomôckami: „Disciplína študujúcej generácie je čoraz voľnejšia. Skúška nie je jednoduchá, práve naopak. Je náročná, pretože je to externé meranie. Dnešní žiaci radi pracujú nie úplne čestne, často využívajú mobilné telefóny. Dbáme veľmi o to, aby sme dodržali všetky náležitosti podľa pokynov.“

Podľa informácií ministerstva školstva, písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry dnes absolvuje 42 558 žiakov. Zmenou oproti minuloročným maturitným skúškam je navýšenie času na testy zo slovenského jazyka a literatúry z 90 na 100 minút, testy z matematiky zo 120 na 150 minút.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM