tp Rôzne

Medvede sa zobudili zo zimného spánku: Aj v Turci sa ich nájde viac než dosť

Hovorí sa, že s prichádzajúcou jarou sa zobúdzajú medvede zo zimného spánku. Ako je to s najväčšou slovenskou šelmou v oblasti Turca, našej redakcii priblížila vedúca Obvodnej poľovníckej komory Martin Zuzana Badová

Ilustračný obrázok k článku Medvede sa zobudili zo zimného spánku: Aj v Turci sa ich nájde viac než dosť
Zdroj: TASR

Podľa vedúcej OPK Martin Zuzany Badovej je výskyt medveďa hnedého v oblasti Veľkej a Malej Fatry veľmi rozšírený. Najmä v posledných rokoch OPK registruje zvýšený výskyt medvedej populácie, zatiaľ čo v minulosti bol v našich lesoch problém ho stretnúť.

Nárast populácie medveďov OPK pripisuje dobrej úživnosti revírov, najmä tých, ktoré majú poľnohospodársku pôdu. Medvede tak pred zimným spánkom naberú potrebnú tukovú hmotu práve v lánoch kukurice alebo iných poľnohospodárskych kultúrach.

V súčasnosti majú podľa Badovej medvedice aj viac mláďat, pričom dnes môžeme oproti jednému či dvoma mladými vidieť v lese s medvedicou aj štyri medvieďatá.

Medvede sa posúvajú bližšie k ľudským obydliam

Zuzana Badová upozorňuje, že za strety s medveďmi môžeme do veľkej miery my sami, pretože vytláčame medvediu populáciu stále nižšie: „Navštevujeme oblasti a lesy, kde bol kedysi pánom medveď a vytláčame medvediu populáciu nižšie. Zbierame lesné plody a huby v oblastiach, kde tvoria hlavnú zložku potravy pre medveďa. Preto medvede často navštevujú záhrady a políčka pri rodinných domoch a množia sa aj kontajnerové medvede, ktorým ponúkame pestrú stravu v našich smetných nádobách.“

Pozor na agresívneho medveďa, ktorý sa zle vyspí

Vedúca OPK Martin pripomína, že v dôsledku klimatických zmien môžeme v lese stretnúť medveďa aj v čase, kedy by sme ho nečakali:„Kli­matická situácia sa za posledné roky dosť mení, máme menej snehu a málo mrzne. Medvede sa uložia na zimný spánok, ale vplyvom počasia sa budia a môžeme ich stretnúť aj v zimnom období. Medveď hnedý nie je pravý zimný spáč. Pre nedostatok oddychu a spánku v zimnom období sú medvede, ktoré sa prebudia agresívne pre nedostatok potravy. Preto si pri potulkách lesom treba dávať veľký pozor.“

Ako sa rieši premnoženie medveďov?

Keďže je medveď hnedý chránené zviera, na jeho lov je potrebné povolenie od Ministerstva životného prostredia. Podľa Zuzany Badovej, vedúcej OPK Martin je pre ťažko splniteľné podmienky lov v Turci málo realizovaný: „My, poľovníci vieme, že medvede sú premnožené a chceli by sme realizovať ich lov. Bránia nám v tom však ochranárske spolky. Dávajú na lov nesplniteľné podmienky, ako napríklad lov v jesennom období a len na návnadu, nie živočíšneho pôvodu, alebo medveď nesmie presiahnuť hmotnosť 100 kg a iné.“

Podľa OPK Martin bol len pred pár rokmi zaznamenaný veľký výskyt našej najväčšej šelmy pri vodnej ploche Ontário, v Turčianskych Kľačanoch, kde do záhrad chodilo viacero medveďov naraz. Viackrát turisti medveďa videli v oblasti Magury. Všetky revíry v našom okrese majú s medveďmi problém. Okrem toho, že vytláčajú zver, spôsobujú škody aj na poľnohospodárskych kultúrach a včelstvách.

Podľa údajov Fatranského spolku z roku 2012 bolo v okrese Martin na ploche 74 km2 zmonitorovaných 30 medveďov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk

Najčítanejšie