Správy

MHD zadarmo aj olovrant pre cyklistov: Čo Martinčanom prinesie týždeň mobility?

Aký spôsob dopravy si vyberiete počas týždňa mobility vy? Skúste spojiť chôdzu a cyklistiku s verejnou dopravou.

Ilustračný obrázok k článku MHD zadarmo aj olovrant pre cyklistov: Čo Martinčanom prinesie týždeň mobility?
Zdroj: TASR

Tretí septembrový týždeň patrí každoročne v celej Európskej únii ochrane životného prostredia a podpore trvalo udržateľnej dopravy. Výnimkou nie je ani rok 2019, a preto sa budete môcť už od 16. septembra tešiť na viacero zaujímavých aktivít, ktoré spája heslo Prejdime sa spolu!, informuje hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

Európsky týždeň mobility prebieha každý rok v mestách a obciach členských krajín Európskej únie od 16. do 22. septembra.

Jeho cieľom je upozorniť verejnosť na problematiku ochrany životného prostredia a zároveň atraktívnou formou predstaviť a priblížiť viac či menej známe formy udržateľnej mobility. Práve udržateľná mobilita prispieva k znižovaniu škodlivín v ovzduší a vytvára tak lepšie podmienky pre život.

Výzvou k aktivite v rámci Európskeho týždňa mobility 2019 je: Prejdime sa spolu!

Upozorňuje na tohtoročnú tému kampane, ktorou je „Bezpečná chôdza a cyklistika“ a poukazuje na chôdzu a cyklistiku ako často podceňované spôsoby dopravy. Chôdza a cyklistika pritom predstavujú aktívne formy dopravy s rozhodujúcim významom pre budúcnosť našich miest. V súčasnosti si totiž európske mestá už nemôžu dovoliť našu prílišnú závislosť od áut.

"Všetky prihlásené mestá a obce sa počas Týždňa mobility budú snažiť svojich obyvateľov motivovať, aby si vyberali aktívne spôsoby dopravy, alebo spojili chôdzu a cyklistiku s verejnou dopravou a získali tak množstvo výhod, ako sú sociálna a ekonomická dostupnosť, spoľahlivosť, žiadne emisie a pozitívny vplyv na ich zdravie i životné prostredie, " dopĺňa Kalmanová.

Martinský Európsky týždeň mobility štartuje už 16. septembra.

Počas siedmych dní je pre Martinčanov prichystaných celkovo osem podujatí, medzi ktorými nebude chýbať propagačná kampaň, dopravná výchova, olovrant pre cyklistov či preteky v rámci Martinskej celoročnej olympiády rekreačných športovcov. Samozrejme, aj tento rok môžu všetci držitelia vodičských preukazov cestovať počas víkendu 21.-22. septembra po jeho predložení mestskou hromadnou dopravou zdarma.

Foto ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM