Správy

Neboli ste spokojní s úradníkom na Mestskom úrade? Ohodnoťte ho!

Stalo sa to každému. Prídeme na mestský úrad a chceme vybaviť trvalý pobyt, zaplatiť daň za psa či vybaviť si kópiu rodného listu. A na úrade narazíme na skostnatenosť či neochotu mestského úradníka. Mesto Martin sa ako prvé na Slovensku rozhodlo zaviesť unikátny hodnotiaci systém Staffino.

Ilustračný obrázok k článku Neboli ste spokojní s úradníkom na Mestskom úrade? Ohodnoťte ho!
Zdroj: Dnes24.sk

Cez mobilnú aplikáciu či web občania môžu priamo vedeniu mesta napísať, čo si myslia o konkrétnych úradníkoch – poukázať na problémy pri jednaní a naopak, vyzdvihnúť prácu tých, ktorí prácu robia svedomito. V krátkom čase sa k mestu Martin pripojilo aj mesto Trnava.

Ľudia píšu podnety, primátor odpovedá

Martinčania a Trnavčania môžu cez Staffino hodnotiť odbornosť a prístup úradníkov, ich rýchlosť pri vybavovaní problémov či celkový dojem z fungovania mestského úradu.

Na pochvaly a pripomienky občanom Martina cez Staffino odpovie primátor Andrej Hrnčiar: „Denne sa na úrade premelú stovky ľudí. A stať sa môže čokoľvek. Chceme vedieť ako prví, ak bol Martinčan nespokojný a chceme to riešiť. Chceme vedieť, kto a v čom je dobrý a nebojíme sa počuť, v čom práca úradníkov kríva. Len tak môžeme servis na úrade skvalitniť.“

Očakávania sú veľké

V systéme hodnotenia personálu sú už stovky najrozličnejších prevádzok, čoskoro okrem mesta pribudne dokonca aj fakultná nemocnica.

Boli sme milo prekvapení prístupom vedenia mesta Martin a Trnava. Hodnotenie úradníkov je omnoho citlivejšie ako trebárs hodnotenie čašníkov či predavačov. Tím okolo primátora Hrnčiara a Bročku len dokazuje, že sa nebojí blízkeho kontaktu s občanmi. Ten môže odhaliť príjemnú či nepríjemnú pravdu o fungovaní úradníkov. Sme zvedaví, aké výsledky dosiahne mesto v priebehu troch mesiacov a čo sa podarí na mestskom úrade zlepšiť. Veríme, že energia vedenia mesta zbierať hodnotenia v priebehu času nepoklesne,” hodnotí spoluprácu spoluzakladateľ hodnotiaceho systému Staffino Tomáš Rosputinský.

Mesto Martin je podľa štatistík mimovládnej organizácie Transparency International Najtransparen­tnejším mestom na Slovensku za rok 2014 a dostalo celkovú známku A-. Na druhom mieste skončila Prievidza a na treťom Rožňava. To, že vedenie mesta Martin teraz umožňuje občanom hodnotiť prácu úradníkov cez Staffino, tento fakt len potvrdzuje.

Ako funguje nezávislý hodnotiaci systém Staffino?

Hodnotiaci systém Staffino bol inšpirovaný zážitkami s príjemnou a nepríjemnou obsluhou zakladateľov asi pred rokom a pol.

Systém Staffino sa v jeseni minulého roka stal víťazom najprestížnejšej súťaže slovenských inovatívnych technologických projektov Startupawards.sk.

Cez nezávislý systém Staffino už vyše 10-tisíc Slovákov hodnotilo kvalitu služieb a zákazníckeho servisu. Poslali zatiaľ spolu viac ako 23-tisíc pochvál alebo pripomienok na úroveň rôznych prevádzok a inštitúcií, či prístup konkrétnych zamestnancov, ktorí sa im venovali alebo ich obsluhovali. Hlavnou výhodou systému Staffino je, že sa podnety od ľudí dostávajú priamo k manažérom alebo majiteľom prevádzok či inštitúcií, ktorí sa nimi začnú okamžite zaoberať. Ľudia môžu hodnotiť služby a zamestnancov cez mobilnú aplikáciu, alebo aj cez zákaznícku sekciu na webe www.staffino.sk.

Raz mesačne sa zo všetkých hodnotiacich, ktorí pošlú minimálne tri pochvaly alebo pripomienky, vyžrebuje jeden, ktorý získa skvelú odmenu 50 eur.

Na sťažnosti môžu odpovedať len registrované prevádzky

Prečítať sťažnosti a zároveň na ne odpovedať môžu len manažéri prevádzok, ktorí sa zaregistrujú v systéme Staffino.

Manažéri zatiaľ zhruba vyriešili polovicu problémov zákazníkov. Cieľom je, aby sa im podarilo vyriešiť všetky sťažnosti a zároveň, aby sa z toho poučil aj personál. Iba tak postupne zvýšime kvalitu zákazníckeho servisu,“ informuje Mesto Martin.

Zdroj: Mesto Martin

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM